BiH
12

Kazazović: Eksterna matura je početak reforme obrazovanja

FENA
Probna eksterna matura u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo koja je počela danas predstavlja početak reforme obrazovanja, kazao je danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović.

Istakao je da je angažovao tim stručnjaka s Filozofskog fakulteta u Sarajevu koji će napraviti istraživanje vezano za rezultate eksterne mature.

"Usporedit ćemo ocjene koje su učenici dobili na eksternoj maturi i prvom polugodištu srednje škole, a ukoliko uočimo neke anomalije, napravit ćemo značajnu reformu u načinu testiranja osnovaca", objasnio je.

Dodao je će se te reforme odnositi na smanjenju otkrivanja pitanja iz predmeta te povećanoj kontroli članova koje prate maturu.

Naglasio je da se u nekoliko škola već pojavili problemi, odnosno da u nekim školama nisu imenovani direktori. Također je dodao da neke škole kojima su poslali pitanja nemaju adekvatne e-mailove.

"Svjestan sam da eksterna matura stvara dodatni pritisak djeci, ali nadam se da će buduće generacije navići na ovakav vid provjere znanja", objasnio je.

Također je dodao da će eksterna matura pokazati rad nastavnika te da li su na adekvatan način učenicima prenijeli znanje.