BiH
605

Eksterna matura u KS završena: Učenici najbolji u informatici, a najgori u matematici

Piše: M. N.
Eksterna matura na području Kantona Sarajevo za devete razrede osnovnih škola je okončana uspješno. Ukupan prosjek ostvarenih bodova je 36,80 od maksimalnih 50, što iz Ministarstva obrazovanja i nauke KS smatraju uspješnim.

Kao i prethodne dvije godine, i ove godine su učenici ostvarili najgore rezultate iz predmeta matematika, samo 5,83 od maksimalnih 10. Nakon toga slijedi biologija sa 7,00, Fizika sa 7,17 i hemija sa 7,40 bodova. Najbolji rezultati bili su iz informatike - 8,94, njemačkog jezika - 8,72 i historije - 8,02.

"Iako je bilo podijeljenih mišljenja ranije, većina se opredijelila za to da je eksterna matura potrebna KS. Ispitima je pristupilo 4.269 učenika od kojih je 4.116 iz KS, a 153 iz drugih kantona. Uvedena su i eksterna bodovanja za 58 učenika koji nisu izašli na ispit i oni će biti jednaki s onima koji jesu", rekao je ministar obrazovanja i nauke KS Elvir Kazazović.

Kada su u pitanju rezultati iz matematike, ministar je rekao kako je riječ o predmetu koji se ne može učiti kao i ostali i da je ispit iz tog predmeta uvijek problem.

"Sami matematičari će analizirati ove rezultate kako bi utvrdili u čemu je problem", dodao je.

Predsjednica Komisije za provođenje eksterne mature Lamija Husić istakla je kako su zadovoljni time što je eksterna matura postala uspješan sistem provjere znanja, te da su ove godine posebnu pažnju obratili na ispitna pitanja za koja su angažovali posebnu grupu stručnih ljudi.

"Nismo imali nikakvih kašnjenja i sve komisije su formirane na vrijeme. Imali smo samo manjih problema s engleskim jezikom i informatikom gdje odgovori nisu bili jasno definisani, ali smo školama uputili dodatna objašnjenja. Bitno je istaći da su se djeca dobro pripremila i želimo im sretan upis u srednje škole", kazala je Husić.

Najbolje rezultate ostvarile su OŠ "Čengić Vila 1" čiji su učenici osvojili 42,90 bodova, OŠ "Zahid Baručija" 42,85 bodova i OŠ "Malta" 41,55 bodova.

Upisi u srednje škole počinju 23. juna, a drugi upisni rok je 8. jula. U srednje škole školske 2015/2016 godine bit će upisano 900 učenika manje zbog čega je urađena manja reforma.

"Svaka škola ima po jedno odjeljenje manje, ali vodili smo računa o deficitarnim zanimanjima i njima smo ostavili prostora za veći prijem učenika", rekao je Kazazović.

Ministarstvo obrazovanja i nauke KS postavilo je na zvaničnoj stranici i online kalkulator kako bi učenici mogli izračunati ukupan zbir bodova potrebnih za upis u srednje škole.

ukupni rezultati po predmetima:

B/H/S i književnost - 8,00

Matematika - 5,83 Engleski jezik - 7,92 Njemački jezik - 8,72 Fizika - 7,17 Hemija - 7,40 Biologija - 7,00 Historija - 8,02 Geografija - 7,58 Informatika - 8,94