BiH
0

Učenici u HNK uče na srpskom jezku i po nastavnom planu i programu RS

Piše: Ž. M.
Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Zlatko Hadžiomerović posjetito je Ivanicu, tačnije područno odjeljenje škole u Ravnom, u kojem se nastava izvodi po planu i programu RS-a. Ova najjužnija tačka u Federaciji po mnogo čemu je specifična, pa i po područnom odjeljenju škole, koju trenutno pohađaju dvije učenice i jedan učenik.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Zlatko Hadžiomerović prije godinu boravio je u ovoj školi i tada dvoje djece obradovao sa školskim ruksacima i pomagalima za školu. Obećanja o nabavci savremenije opreme za učenike ministar Hadžiomerović je sada ispunio, poklonivši laptope učenicima, poželivši im puno uspjeha u daljem školovanju.

"Ovim simboličnim činom želimo pokazati kako Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK ulaže maksimalan napor kako bi sva djeca u našem kantonu imala jednak tretman, kako svako dijete mora imati zagarantovano pravo da nastavu sluša na maternjem jeziku. Posebnu pažnju, napor i trud trebamo usmjeriti na pasivna područja, kako bi ljude stimulirali na ostanak. Mi se zaista trudimo da ovo troje djece na Ivanici imaju isti tretman kao i ostala djeca u HNK", rekao je Hadžiomerović

Tokom posjete ministar Hadžiomerović je obavio sastanak sa uposlenicima područnog odjeljenja na Ivanici i direktoricom škole u Ravnom Kristinom Šimunović, te se informisao o stanju u ovom područnom odjeljenju i školi.

Božidarka Gobović, učiteljica u kombinovanom odjeljenju izrazila je zahvalnost ministru Hadžiomerović za doniranje kompjutera djeci, jer će im, kako je navela, povećati kvalitetu u nastavi.

"Mi prema planu i programu imamo predviđene radionice i ova oprema će znatno olakšati rad djece, ali i otvoriti im nove mogućnosti, prvenstveno u sticanju nova znanja, prvenstveno u oblasti informatike".

Ministar Hadžiomerović se u razgovoru sa menadžmentom škole i sekretarom MZ Ivanica upoznao sa svim problemima sa kojima se susreću, te obećao da će se učiniti sve kako bi se pristupni put školi asfaltirao. Općinsko vijeće Ravnog je donijelo odluku da se roditelji, koji upišu djecu u školu u Ravnom i na Ivanici stimuliraju sa 300 KM mjesečno.