|

Učenici razgovarali o sigurnosti korištenja interneta

Učenici razgovarali o sigurnosti korištenja interneta
0
Piše: N. Grabovica
5.2.2013. u 14:14
0
komentara
0

dijeljenja
1/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
5/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
6/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
7/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
8/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
9/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
10/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
11/11 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Prigodnim predavanjem u Srednjoj zubotehničkoj školi u Sarajevu, Ministarstvo sigurnosti BiH i Komitet za obilježavanje Dana sigurijeg interneta u BiH i ove godine obilježili su Dan sigurnijeg interneta.
Učenici Srednje zubotehničke škole imali su priliku razgovarati o sigurnijem korištenju interneta te o problemima i izazovima sa kojima se suočavaju na internetu. Posebna pažnja posvećena je važnosti i potrebi prijavljivanja svakog oblika online uznemiravanja.

Također, učenici su tokom predavanja upoznati o internet portalu www.sigurnodijete.ba, koji je kreiran u cilju podizanja svijesti među djecom i mladima o sigurnosti korištenja interneta, te portalom www.mapirajnasilje.net, koji ima za cilj da prati i bilježi pojavu online nasilja širom BiH.

Između ostalih, mladima se obratio Samir Rizvo, državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, dok su kratke prezentacije o temi online sigurnosti održale Amela Efendić iz Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS i direktorica organizacije OneWorldSEE Valentina Pellizzer.

"Dan sigurnijeg interneta je samo povod da javno govorimo o problemu sigurnosti djece na internetu, kao i rizicima koje nose internet i druge komunikacijske tehnologije, uključujući i mobilne telefone. Mi već dugo radimo na unapređenju zakonskih okvira i osposobljavanju policijskih agencija da adekvatno reaguju na krivična djela koja se tiču uznemiravanja putem interneta. Ipak, još uvijek je pred nama dug put kako bismo omogućili potpunu zaštitu djece u ovakvim slučajevima, zato je važno da dobijamo prijave o ovim oblicima nasilja, kako bismo pravovremeno i uspješno mogli odgovoriti na zloupotrebe koje su danas sve češće", naglasio je Rizvo.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.