Obilježen Dan sigurnijeg interneta
0

Učenici razgovarali o sigurnosti korištenja interneta

Piše: N. Grabovica
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prigodnim predavanjem u Srednjoj zubotehničkoj školi u Sarajevu, Ministarstvo sigurnosti BiH i Komitet za obilježavanje Dana sigurijeg interneta u BiH i ove godine obilježili su Dan sigurnijeg interneta.

Učenici Srednje zubotehničke škole imali su priliku razgovarati o sigurnijem korištenju interneta te o problemima i izazovima sa kojima se suočavaju na internetu. Posebna pažnja posvećena je važnosti i potrebi prijavljivanja svakog oblika online uznemiravanja.

Također, učenici su tokom predavanja upoznati o internet portalu www.sigurnodijete.ba, koji je kreiran u cilju podizanja svijesti među djecom i mladima o sigurnosti korištenja interneta, te portalom www.mapirajnasilje.net, koji ima za cilj da prati i bilježi pojavu online nasilja širom BiH.

Između ostalih, mladima se obratio Samir Rizvo, državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, dok su kratke prezentacije o temi online sigurnosti održale Amela Efendić iz Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS i direktorica organizacije OneWorldSEE Valentina Pellizzer.

"Dan sigurnijeg interneta je samo povod da javno govorimo o problemu sigurnosti djece na internetu, kao i rizicima koje nose internet i druge komunikacijske tehnologije, uključujući i mobilne telefone. Mi već dugo radimo na unapređenju zakonskih okvira i osposobljavanju policijskih agencija da adekvatno reaguju na krivična djela koja se tiču uznemiravanja putem interneta. Ipak, još uvijek je pred nama dug put kako bismo omogućili potpunu zaštitu djece u ovakvim slučajevima, zato je važno da dobijamo prijave o ovim oblicima nasilja, kako bismo pravovremeno i uspješno mogli odgovoriti na zloupotrebe koje su danas sve češće", naglasio je Rizvo.