|

Dan sigurnijeg interneta u BiH s ciljem zaštite djece i mladih

Dan sigurnijeg interneta u BiH s ciljem zaštite djece i mladih
3
F
FENA
4.2.2013. u 11:11
1
komentara
3

dijeljenja
Dan sigurnijeg interneta u BiH s ciljem zaštite djece i mladih Foto: Ilustracija
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Komitet za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta u Bosni i Hercegovini (SID Komitet BiH) i ove godine organizuju obilježavanje Dana sigurnijeg interneta, najavljeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.
SID Komitet BiH je tijelo formirano 2011. godine u cilju realizacije preventivnih i promotivnih aktivnosti na zaštiti djece i mladih pri korištenju informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Ovo tijelo je formirano od MFS-EMMAUS-a a u suradnji s međunarodnom organizacijom Insafe - evropskom mrežom centara za podizanje svijesti i promociju sigurnog i odgovornog korištenja interneta i mobilnih uređaja među djecom i mladima.

Komitetom predsjedava državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, a članovi su predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Udruženja Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS, Save the Children, OneWorldSEE, Microsoft-a BiH.

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta je samo jedna u nizu aktivnosti koje ove organizacije zajednički i pojedinačno provode s ciljem upoznavanja djece i roditelja o rizicima koje internet nosi, te načinima zaštite.

Aktivnosti povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta realiziraju se već treću godinu u Bosni i Hercegovini, a u suradnji s mrežom Insafe.

Obilježavanje ovog dana (Safer Internet Day) mreža Insafe organizuje svake godine početkom februara u cilju promocije sigurnijeg i odgovornijeg korištenja online tehnologija i mobilnih telefona, a posebno među djecom i mladima širom svijeta.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja u cijeloj Evropi će biti Online prava i odgovornosti, a pod sloganom "Connect with Respect“ (Poveži se s poštovanjem).

Obilježavanje ovog dana u Bosni i Hercegovini ove godine realizira se u suradnji s Policijom Brčko Distrikta i Udruženjem nastavnika i profesora informatike Kantona Sarajevo - koje će pozvati svoje članove da u svim osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo obilježe ovaj događaj, kao i u suradnji s nekoliko osnovnih i srednjih škola iz Tuzle, Tešnja, Banovića, Goražda, Zvornika...

Centralni događaj će biti održan u Srednjoj zubotehničkoj školi u Sarajevu, gdje će se s učenicima razgovarati o sigurnom korištenju interneta.

Mladima će se obratiti državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Samir Rizvo, a kratke prezentacije na temu online sigurnosti održat će Amela Efendić iz MFS-EMMAUS-a, te direktorica organizacije OneWorldSEE Valentina Pellizzer.

Učenici će imati priliku razgovarati s prisutnima o problemima i izazovima s kojima se suočavaju na internetu, te će saznati kako najbolje da se zaštite, sa posebnim osvrtom na neophodnost prijavljivanja svakog oblika online uznemiravanja.

Također, ovom prilikom će se učenici upoznati s web portalom www.sigurnodijete.ba koji je kreiran 2009. godine u cilju podizanja svijesti među djecom i mladima o sigurnom korištenju interneta.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...