{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Učenici OŠ Jala: Ne zatvarajte školu, ne rušite nam djetinjstvo

21.2.2013. u 19:32
33
39
Učenici OŠ Jala: Ne zatvarajte školu, ne rušite nam djetinjstvo
33
Učenici, roditelji, nastavnici, nekadašnji učenici i građani okupili su se večeras ispred OŠ Jala u Tuzli kako bi još jednom iskazali svoje protivljenje planu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta o ukidanju ove školske ustanove.
Peticiju protiv ukidanja ove škole, prema tvrdnjama učenika, potpisalo je oko 2.000 građana.

Predstavnici učenika okupljenima ispred OŠ Jale su poručili: "Ne zatvarajte školu, ne rušite nam djetinjstvo“. Emotivnu pjesmu izrecitovao je Elnur Mandžo, koji je poručio onima koji odlučuju o sudbini škole da je ne zatvaraju ako su ljudi.

Pročitano je i pismo jednog roditelja, diplomiranog inžinjera arhitekture, koji je odgovorne u resornom ministarstvu podsjetio na urbanističke planove i činjenicu da ustanove osnovog obrazovanja ne smiju biti udaljene od kuće ili stana više od 500 metara. Roditelj Osman Kozlić je podsjetio na Konvenciju o pravima djeteta i član 3 koji kaže: "Kod donošenja političkih, pravnih i društvenih odluka najprije se moraju u obzir uzeti interesi djeteta”.

Nakon usmenog obraćanja na prethodnim sastancima rektor Univerziteta u Tuzli prof.dr Enver Halilović je i pismenim putem naveo kako ta visokoškolska ustanova nikada nije tražila da se Akademija dramskih umjetnosti i smjerovi Farmaceutskog i Filozofskog fakulteta premjeste iz Doma armije u OŠ Jala.

Predstavnici roditelja su naveli kako su se obraćali resornom ministarstvu i Skupštini TK kao osnivaču, ali da nisu dobili odgovor. Odgovor su dobili jedino od Kolegija općinskog načelnika. Roditelji na kriju svoje ogorčenje zbog plana resornog ministarstva, a učenici navode kako u druge škole neće ići.

Na potezu je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Vlada TK koji su isplanirali ukidanje OŠ Jala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: