Sutra opći roditeljski sastanak
0

Tuzla: Učenici i roditelji se protive ukidanju OŠ Jala

Piše: D. Brkić
OŠ Jala
OŠ Jala
Pet stotina učenika i njihovih roditelja te nastavno osoblje i drugi građani organizovat će masovne proteste ukoliko se realizuje plan Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK o ukidanju Osnovne škole Jala u Tuzli.

Riječ je o školi koja ispunjava sve uslove, ali u kojoj resorno ministarstvo namjerava ubuduće smjestiti Akademiju dramskih umjetnosti, te smjerove Farmaceutskog i Filozofskog fakulteta koji su do sada bili u nekadašnjoj zgradi Doma armije.

Dom armije, podsjećanja radi, Vlada TK namjerava dodijeliti Općinskom sudu Tuzla, a Akademija i smjerovi pomenutih fakulteta trebali su se premjestiti u kampus, odnosno u nekadašnju kasarnu Husein kapetan Gradaščević. Međutim neophodna su ulaganja u infrastrukturu, pa je se počelo razmišljati o preseljenu u OŠ Jala. U tom slučaju oko 500 učenika iz naselja Ši Selo, Zlokovac, Stupine, Orašje, Kula i dr. morali bi pješačiti do drugih najbližih škola.

Roditelji ne kriju svoje ogorčenje, a učenici su oformili facebook grupu "Ne dozvolimo ukidanje OŠ Jala“. Za sutra u 17 sati predviđen je opći roditeljski sastanak, a najavljen je i sastanak sa resornom ministricom Nađom Avdibašić – Vukadinović.