{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Učenici najviše zainteresirani za gimnaziju, niko neće u rudare

F
28.5.2013. u 11:38
1
7
Učenici najviše zainteresirani za gimnaziju, niko neće u rudare
1
Učenici najviše zainteresirani za gimnaziju, niko neće u rudare
Foto: Arhiv/AFP
U Republici Srpskoj najveće interesovanje vlada za gimnaziju, gdje se upisuje 2.665 učenika ili 22,8 posto od ukupnog broja, a najmanja zainteresovanost je za struku geologija, rudarstvo i metalurgija, gdje nije bilo zainteresovanih đaka za upis.
Za zanimanja tekstilstvo i kožarstvo upisuje se 144 učenika ili 1,2 posto, a u struku hemija, nemetali i grafičarstvo 150 učenika ili također 1,2 posto.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija ocjenuje da za neka zanimanja nema interesovanja učenika i da je bilo nekoliko bezuspješnih pokušaja, kao što je slučaj uspostavljanja odjeljenja za poljoprivredu u Rogatici, ali se prijavilo svega nekoliko učenika.

Također, problem je i što se za upis nekih učenika u zanimanja trećeg stepena složenosti, kao što je obućar, nema osiguranih stipendija pa nema ni interesovanja učenika.

Mutabdžija je na današnjoj pres-konferenciji potvrdio da objavljen javni konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u RS u školskoj 2013/14. te da je broj učenika koji završava osnovnu školu 11.652.

"Konkursom za upis učenika u prve razrede srednjih škola predviđen je upis za 12.208 učenika, u 486 odjeljenja, u 88 javnih srednjih škola. U rubnim općinama RS-a upisuje se određeni broj učenika koji osnovnu školu nisu završili u tom bh. entitetu", kazao je Mutabdžija.

Planom upisa učenika u prvi razred, broj učenika u odjeljenju je, kaže, u skladu sa pedagoškim optimumom, 24 đaka.

"Trenutno, prvi razred srednjih škola pohađa 11.967 učenika raspoređenih u 454 odjeljenja, što u prosjeku iznosi 26,3 učenika po odjeljenju", precizirao je resorni ministar i dodao da je broj učenika koji završava srednju školu 13.438, odnosno 556 odjeljenja.

Osim za gimnaziju, najveće interesovanje učenika je za struke ekonomija, pravo i trgovina gdje se upisuje 2.172 učenika ili 18,6 posto od ukupnog broja učenika.

"Slijede struka mašinstvo i obrada metala sa 1.550 učenika ili 13,3 posto i struka elektrotehnika sa 1.367 ili 11,7 posto. Od ukupnog broja učenika planiranih za upis u srednje škole, u zanimanja trećeg stepena upisuje se 2.987 ili 25 posto", rekao je Mutabdžija.

Potvrdio je i da je tržište rada je iskazalo potrebu za novim zanimanjem tehničar logistike i špedicije, za koje je Ministarstvo prosvjete i kulture u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom izradilo nastavni plan i program.

Takođe, izrađeni su novi nastavni planovi i programi za zanimanja u kojima se školuju učenici sa oštećenjem vida, zatim oštećenjem sluha, kao i za učenike sa lakom mentalnom retardacijom.

Upis učenika obavljat će se u dva upisna roka: u junskom roku, od 10. do 20. juna te u julskom roku, od 1. do 11. jula.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: