BiH
53

Učenici i roditelji ponovo brane OŠ Jala od "suludih planova ministarstva"

Piše: D. Brkić
Osnovna škola "Jala"
Osnovna škola "Jala"
Fiskulturna sala Osnovne škole Jala u Tuzli u petak poslijepodne bit će poprište velikog roditeljskog sastanka na kojem će se govoriti o planovima resornog ministarstva kojim im se namjeravaju oduzeti dvije učionice i dodijeliti Univerzitetu u Tuzli. Riječ je o učionicama na trećem spratu, a koje su hodnikom povezane s Rektoratom Univerziteta u Tuzli.

"U tom slučaju jedno odjeljenje bi se moralo premjestiti u suterenske prostorije, a to je za roditelje i učenike neprihvatljivo rješenje. Ukoliko bi se takav suludi plan realizovao, nastava u školi bi se organizovala u tri smjene, a djeca bi školu napuštala i u 19 sati. Nije ovo prvi put da nas resorno ministarstvo šokira svojim potezima u kojima ima svega osim logike i zdravog razuma“, kaže predsjednik Vijeća roditelja OŠ Jala Osman Kozlić.

Prije godinu učenici i roditelji su spriječili pokušaj resornog ministarstva da u potpunosti ugasi OŠ Jala i da zgradu dodjeli Akademiji dramskih umetnosti. Organizovani su protesni skupovi u OŠ Jala, a učenici i roditelji traže od ministarstva da prekinu s različitim vrstama manipulacija i pritisaka.

"Predstavnici resornog ministarstva podnose inicijative bez konsultacija s roditeljima. Dolaze u školu, razgledaju i mjere prostorije. U njihovim slučaju historija se ponavlja, jer nema pisanog traga da oni žele oduzeti učionice, ali svakodnevnim pritiscima na menadžment žele doći do svog cilja“, navodi Kozlić.

U Univerzitetu u Tuzli, kako nam je rekao Kozlić, nisu zainteresovani za prostorije OŠ Jala, odnosno traže da im resorno ministarstvo nađe kvalitetnije i dugoročnije rješenje. Vijeće roditelja podsjeća resorno ministarstvo da je OŠ Jala najbolja u kantonu, da ima blizu 500 učenika i da se nalazi u naseljima u kojima se broj stanovnika stalno povećava.

"Roditelji dobro znaju zakone i nećemo dozvoliti da se iko igra sa sudbinom naše djece. Ova kola ima perspektivu, a sramno je da se u 21. vijeku na ovakav način odnosi prema djeci i da se ponižavaju, uznemiravaju i maltretiraju njihovi roditelji. Zato tražimo da prestanu manipulacije s našom djecom, nama samima i ovom školom“, zaključuje Kozlić.

Slično kao i lani, kada su htjeli ugasiti OŠ Jala i zgradu dodijeliti Akademiji dramskih umjetnosti, u resornom ministarstvu nisu željeli komentarisati cijeli slučaj o kojem će biti govora na sutrašnjem roditeljskom sastanku na koji je pozvan i resorni ministar Adem Šehidić.