BiH
96

Ubijeni Vlaseničani konačno pronašli smiraj, među ukopanima i 15-godišnji Izet

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Na mezarju Rakita u Vlasenici danas je klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop za devet Vlaseničana, civilnih žrtava rata, koji su ubijeni na području Općine Vlasenica od 1992. do 1995. godine.

Inače, jučer je Ispred Komemorativnog centra Tuzla, uz molitvu i suze članova porodica žrtava, obavljen ispraćaj tabuta sa posmrtnim ostacima devet identifikovanih civilnih žrtava rata sa područja Vlasenice.

“Ukupno je devetero pripremljeno za ukop, od kojih je najstarija žrtva imala 70 godina, a najmlađa 15 godina. Pronašli smo i ostatke od dvije sestre, Aidu i Velidu Karaš, koje treba posebno naglasiti, jer je najveći zločin u Vlasenici učinjen nad ženom. Do sada je ukopano 328 posmrtnih ostataka u Vlasenici, uz ono što znamo od ranije to su ukupno 2.643 stradala Vlaseničana”, izjavio je predsjednik Organizacionog odbora obavljanja dženaze Muho Hadžiomerović.

Danas je ukopana i najstarija žrtva 70-godišnji Avdo Heljo, koji je ubijen 1992. godine, kao i najmlađa žrtva, petnaestogodišnji Izet Hadžić, ubijen 1993. godine.

Osim njih, na šehidskom mezarju Rakita ukopane su i sestre Aida (27) i Velida (25) Karać, zatim Samir Begić (18), Adem Bećirović (21), Ahmet Manjić (30), Hasan Manjić (32) i Bego Hatunić (66).

Prošle godine je na istom mezarju obavljena deveta kolektivna dženaza i ukop 11 identifikovanih žrtava ubijenih početkom minulog rata.

Posmrtni ostaci tih 11 žrtava ekshumirani su u masovnim i pojedinačnim grobnicama Pelemiš i Ogradice kod Vlasenice.

Najmlađa žrtva koja je ukopana prošle godine je bio Mevludin Manjić, rođen 1977. godine.

Za zločin nad Bošnjacima Vlasenice na ukupno 60 godina zatvorske kazne osuđeni su Dragan Nikolić, Predrag Bastah i Goran Višković.

Tokom agresije na BiH u Vlasenici je ubijeno 2.643 Vlaseničana, a grad je okupiran 21. aprila 1992. godine.