BiH
4

U mezarju Veljaci danas smiraj našlo šest bošnjačkih civila

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na mezarju Veljaci u Bratuncu danas je klanjana osma kolektivna dženaza i obavljen ukop šest bratunačkih Bošnjaka koji su ubijeni tokom 1992. godine.

Tabut najmlađe žrtve Ismira Menzilovića, koji je imao osamnaest godina, danas su u kabur spustile komšije jer su njegovi roditelji i familija ubijeni.

Ukopana i jedna žena Zina Sejdinović (70), koja je najstarija danas ukopana žrtva.

  • Na području Bratunca nestale su 603 osobe tokom '92. godine. Nismo zadovoljni procesom identifikacija i pronalaska grobnica jer dosad nije ni polovina ukopana - rekla je za Agenciju Fena predsjednica Udruženja Žene Podrinja Bratunac Šuhra Sinanović.

U prisustvu porodica ubijenih, rodbine i prijatelja, dženazu je klanjao muftija tuzlanski Vehid efendija Fazlović.

Asmir Aljić nije bio ni rođen kad je njegov otac Asim ubijen.

  • Drago mi je da sam oca ukopao nakon toliko godina. Osjećam tugu, teško mi je odrastati bez oca i ne znam šta znači očeva ljubav - kazao je Asmir, koji je danas ukopao i amidžu Rasima Aljića.

Cvijeće su danas na mezarju Veljaci položili Edin Ramić, uime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, predstavnici Općine Srebrenica, načelnik Općine Bratunac Nedeljko Mlađenović, predstavnici međunarodne zajednice te Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

U mezarju Veljaci danas je smiraj našlo šest osoba. Ukopani su Asim i Ramo Aljić, Ismir Menzilović, Zina Sejdinović, Junuz Sinanović i Hamdija Smajlović.

Dosad je u Memorijalnom centru Veljaci ukopano 267 tijela identificiranih civila Bošnjaka, stradalih u Bratuncu 1992. godine. Još se traga za oko 300 tijela.

I u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine je više od dvije hiljade ubijenih također iz Bratunca, koji su se usljed protjerivanja zadesili u Srebrenici.