Suđenje Vranješu i Miliću
0

Ubijeni Hrvati i Bošnjaci sahranjivani bez grobnih oznaka

FENA
Svjedok Tužilaštva na suđenju Ljubiši Vranješu i Mladenu Miliću, optuženima za zločin počinjen nad civilima u Kotor-Varoši, ispričao je kako je dobio naredbu da ukloni dva leša sa ulice u Kotor-Varoši, za koja je kasnije saznao da su ubijena braća Grgić.

Želimir Brkić, bivši komandir Voda za sanaciju pri Civilnoj zaštiti u Kotor-Varoši, kazao je kako je tokom ratnih dešavanja jedno jutro dobio naredbu da sa ulice ukloni dva leša, kako ih “građanstvo ne bi vidjelo”. Brkić je naveo da je nakon toga poslao svoje radnike i naredio im da leševe stave u prostorije obližnje slastičarne.

“Kada sam došao do mjesta gdje su bili leševi, radnici su ih već iznosili iz slastičarne. Nakon toga smo ih utovarili na traktor i odvezli na katoličko groblje. Jedan od radnika rekao mi je da su to braća Viktora Grgića”, ispričao je svjedok Brkić.

Tužilaštvo BiH tereti Ljubišu Vranješa, bivšeg pripadnika Centra javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka, i Mladena Milića, bivšeg pripadnika “VP 7551 Banja Luka”, da su 6. juna 1992. godine došli u kuću u kojoj su se nalazila tri zatvorena civila i naredili im da pođu s njima na ispitivanje, što su oni i uradili.

U optužnici se navodi da su dva zarobljenika ubijena kod spomenika palim borcima Drugog svjetskog rata, dok je treći teško povrijeđen. Istom optužnicom Tužilaštva BiH obuhvaćen je i Goran Marković, bivši pripadnik “VP 7551 Banja Luka”, koji se tereti da je pucao u zarobljenike dovedene do spomenika palim borcima.

Nakon odluke Suda BiH postupak koji se vodi protiv Markovića razdvojen je od druge dvojice optuženih.

Svjedok Brkić ispričao je kako on nije “prevrtao, niti gledao leševe”, ali je vidio da su civili, te je jednom od radnika, koji je vršio pokop braće Grgić, rekao da upamti “mjesto na kojem su pokopani”.

“Srbe smo sahranjivali po propisima, ali Hvrate i Bošnjake nismo. Njihova tijela bi bila samo zagrnuta i neoznačena, ali ja se tome nisam smio protiviti”, rekao je Brkić.

Na ovom suđenju svjedočio je Enes Šarić, bivši kriminalistički tehničar u Ministarstvu unitrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona. Dževad Muratbegović, tužilac Tužilaštva BiH, predočio je Šariću fotodokumentaciju koja je sačinjena tokom ekshumacije tijela braće Grgić u Kotor-Varoši, za koju je svjedok Šarić potvrdio da ju je on sačinio.

“Moj zadatak je bio da sačinim skicu mjesta na kojem se vrši ekshumacija i, nakon što doktor pregleda tijela, da fotografišem, te da i nakon toga sačinim fotodokumentaciju”, objasnio je svjedok Šarić, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. juni.