Sud BiH
0

Počelo suđenje Ljubiši Vranješu i Mladenu Miliću za zločine nad civilima

FENA
Čitanjem optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u Sudu BiH u Sarajevu počelo je suđenje Ljubiši Vranješu i Mladenu Miliću, optuženima za zločin počinjen nad civilima 1992. godine u Kotor Varoši, prenosi BIRN - Justice Report.

Prema optužnici, Ljubiša Vranješ, bivši pripadnik Centra javne bezbjedosti (CJB) Banja Luka, te Mladen Milić, bivši pripadnik “VP 7551 Banja Luka”, 6. juna 1992. godine učestvovali su u ubistvu dviju osoba u Kotor Varoši.

Vranješa i Milića Tužilaštvo BiH tereti da su došli u kuću u kojoj su bila zatvorena tri civila te im naredili da pođu s njima na ispitivanje, što su oni učinili.

Kako se navodi u optužnici, dva zarobljenika su ubijena kod spomenika palim borcima Drugog svjetskog rata, dok je treći teško povrijeđen.

Prije čitanja optužnice održana je statusna konferencija na kojoj je Tužilaštvo najavilo da će saslušanje svih svjedoka i uvođenje materijalnih dokaza završiti za 14 radnih sati.

Odbrana optuženih je istakla da će se Tužilaštvo BiH, nakon što sasluša iskaze svjedoka, uvjeriti da su njihovi branjenici nevi

Obojica optuženih se brane sa slobode.

Ista optužnica tereti i Gorana Markovića, također bivšeg pripadnika “VP 7551 Banja Luka”, ali je u martu ove godine Sud BiH odlučio da se postupak protiv njega razdvoji od predmeta koji se odnose na drugu dvojicu optuženih.

Prema optužnici, Marković je pucao u zarobljenike koji su dovedeni do spomenika palim borcima Drugog svjetskog rata.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. maj, kada će biti saslušan prvi svjedok Tužilaštva BiH.