Sud BiH
0

Sljedeće sedmice presude za zločine u Doboju i Hercegovini

FENA
Sud BiH će u ponedjeljak, 11. aprila izreći pravomoćnu presudu Krsti Saviću za zločine počinjene u istočnoj Hercegovini te u petak, 15. aprila nepravomoćnu presudu Miodragu Markoviću zbog silovanja maloljetne osobe u Doboju.

Apelaciono vijeće Odjela za ratne zločine Suda BiH izreći će pravomoćnu presudu Krsti Saviću, bivšem načelniku Centra službi bezbjednosti (CSB) Trebinje, zbog zločina počinjenih tokom 1992. na području Nevesinja, Kalinovika, Gacka i Bileće.

Savić je prvostepenom presudom iz marta 2009. osuđen na 20 godina, ali su žalbe uložili Tužilaštvo BiH i odbrana optuženog, nakon čega je ta presuda ukinuta i određeno obnavljanje suđenja pred drugostepenim vijećem.

Drugu presudu naredne sedmice Sud BiH će izreći Miodragu Markoviću, bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske.

Marković se tereti da je 11. jula 1992. godine u mjestu Dragalovci (općina Doboj) silovao maloljetnu žensku osobu. Suđenje Markoviću počelo je u septembru 2010., nakon što je negirao krivicu za počinjeni zločin.

Naredne sedmice pred Sudom BiH privest će se kraju i suđenje Darku Doliću, koji se, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tereti za mučenje, silovanje, nečovječno postupanje i pljačkanje imovine na području Prozora tokom 1993.

Tužilaštvo BiH i odbrana optuženog trebali bi 14. aprila, nakon više od godinu dana suđenja, iznijeti završne riječi.

Pred Sudom BiH će u srijedu, 13. aprila, biti održana statusna konferencija na kojoj će se Tužilaštvo i odbrane optuženih Gorana Markovića, Mladena Milića i Ljubiše Vranješa dogovoriti o planu izvođenja dokaza na ovom suđenju za ratni zločin počinjen u Kotor-Varoši.

U nastavku suđenja Draganu Neškoviću, Zoranu Iliću i Draganu Crnogorcu, bivšim pripadnicima Centra za obuku "Jahorina" pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) koji su optuženi za zločine u Srebrenici, u utorak, 12. aprila, trebalo bi se raspravljati o sporazumu o priznanju krivnje trećeoptuženog.

Na ročištu održanom početkom aprila 2011., odbrana optuženog Crnogorca je istakla da su "pri kraju" pregovori s Tužilaštvom BiH o priznanju krivnje.

Suđenje bivšim pripadnicima Armije BiH (ABiH) - Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi - za zločine nad Hrvatima na području Konjica nastavlja se u ponedjeljak, 11. aprila, dok će dan kasnije biti nastavljeno suđenje Esi Maciću zbog zločina u logoru Čelebići u istom gradu.

Suđenja optuženima za genocid u Srebrenici - Francu Kosu, Stanku Kojiću, Vlastimiru Golijanu i Zoranu Goronji bit će nastavljeno 12. i 15. aprila, te 14. aprila Željku Ivanoviću, kao i Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću i Goranu Markoviću.

Nastavak suđenja Momiru Pelemišu i Slavku Periću, također zbog optužbe da su počinili genocid u Srebrenici, zakazan je za 14. i 15. april.

Prema rasporedu Suda BiH, 13. i 14. aprila na suđenju Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću, Petru Čivčiću, Branku Topoli i Marinku Ljepoji za zločin na Korićanskim stijenama bit će nastavljen dokazni postupak Odbranâ.

Milorad Živković, nekadašnji načelnik SJB-a Čajniče, Duško Tadić, pripadnik paravojne jedinice "Plavi orlovi" i Mulun Kornjača, komandant jedinice "Plavi orlovi" trebali bi se pred Sudom BiH pojaviti 11. aprila, dok će dan poslije, 12. aprila, pred Sudom BiH biti nastavljeno suđenje Novici Tripkoviću za zločine u Foči, te Srpku Pustivuku za zločine u Ilijašu.

Istog dana, 12. aprila, planiran je nastavak suđenja Milanu Periću, Spasoju Doderu, Predragu Terziću i Aleksandru Cerovini, bivšim pripadnicima Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, zbog zločina počinjenih tokom 1992. na tom području.

Slavko Lalović, također bivši pripadnik SJB-a Kalinovik, pred Sudom BiH će se pojaviti 14. aprila, za kada je zakazan nastavak suđenja za zločine u tom gradu, dok će istog dana biti nastavljeno i suđenje Ratku Dronjku za zločine počinjene na području Drvara.

Odbrane Marka Adamovića i Boška Lukića te Nisveta Gasala, Musajba Kukavice, Enesa Handžića i Senada Dautovića će u srijedu, 13. aprila, nastaviti s izvođenjem svojih dokaza.

Svjedoci odbrane Mehure Selimovića, Adila Ružnića i Emira Mustafića, optuženih za zločine na području Bihaća, Bosanskog Petrovca i Cazina, bit će ispitani 13. aprila.

U utorak, 12. aprila bit će nastavljeno i obnovljeno suđenje Ljubi Tomiću i Krsti Josiću zbog zločina na području Zvornika, prenosi BIRN - Justice Report.