Sud BiH
0

Iduće sedmice počinje suđenje Baričaninu i Vlahoviću

FENA
Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH
Pred Sudom BiH iduće sedmice počet će suđenje Saši Baričaninu, optuženom za ratne zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vrace.

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva i odbrane, u srijedu, 20. aprila, počet će suđenje Saši Baričaninu koji je optužen za ubistva i maltretiranja civila na Grbavici.

Dva dana kasnije, 22. aprila, pred Sudom BiH pojavit će se i Veselin Vlahović - Batko, također optužen za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vrace tokom 1992. godine.

Zakazano je da se Tužilaštvo i odbrana dogovore o planu izvođenja dokaza kada započne suđenje Vlahoviću.

Ukoliko se neuropsihijatrijskim vještačenjem utvrdi da je sposoban pratiti suđenje, u utorak, 19. aprila, zakazan je početak suđenja Pavlu Gajiću, bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS), koji je optužen za zločine u Bihaću.

Suđenje Darku Doliću, koji se, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tereti za mučenje, silovanje, nečovječno postupanje i pljačkanje imovine na području Prozora tokom 1993. godine, naredne sedmice se privodi kraju. Odbrana optuženog trebala bi u četvrtak, 21. aprila, nakon više od godinu dana suđenja, iznijeti završne riječi.

Pred Sudom BiH u ponedjeljak i četvrtak će biti saslušani prvi svjedoci Odbrane na suđenju Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću, bivšim pripadnicima Centra za obuku na Jahorini pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), koji su optuženi za ubistvo oko 1.000 Bošnjaka u Kravici (opština Bratunac). Za isto djelo optuženi su Dragan Nešković, Zoran Nikolić i Dragan Crnogorac, takođe bivši pripadnici Centra za obuku na Jahorini, kojima se suđenje nastavlja u utorak, 19. aprila, te Željko Ivanović zvani Arkan, bivši pripadnik Specijalnog odreda policije MUP-a RS-a, čije suđenje se nastavlja u četvrtak, 21. aprila.

Suđenja optuženima za genocid u Srebrenici - Francu Kosu, Stanku Kojiću, Vlastimiru Golijanu i Zoranu Goronji nastaviće se u utorak, 19. aprila.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH u ponedjeljak, 18. aprila, pojaviće se Radoje Lalović i Soniboj Škiljević, optuženi za zločin počinjen u Kazneno-popravnom zavodu “Kula” (opština Istočno Sarajevo), koji su nepravosnažnom presudom bili osuđeni na pet i osam godina zatvora.

Nakon ulaganja žalbi, ta presuda je ukinuta i određeno je ponovno održavanje suđenja.

Isti dan, kao i 20. aprila, nastaviće se suđenje Marku Adamoviću i Bošku Lukiću, optuženima za zločine počinjene u Ključu, kada će biti saslušani dodatni svjedoci Tužilaštva BiH.

Suđenje Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, koji se terete za ubistva u selu Trusina u aprilu 1993., prema rasporedu Suda BiH, nastaviće se u ponedeljak i petak, 18. i 22. aprila.

U utorak, 19. aprila, pred Sudom BiH bit će nastavljeno suđenje Novici Tripkoviću, bivšem pripadniku VRS-a optuženom za ubistva i silovanja tokom 1992. godine na području Foče, i Srpku Pustivuku za zločine u Ilijašu.

Svjedoci odbrane Mehure Selimovića, Adila Ružnića i Emira Mustafića, optuženih za zločine na području Bihaća, Bosanskog Petrovca i Cazina, bit će ispitani dan kasnije, u srijedu 20. aprila, kada će sa izvođenjem svojih dokaza nastaviti i odbrana Nisveta Gasala, Musajba Kukavice, Enesa Handžića i Senada Dautovića.

Prema rasporedu Suda BiH, 21. aprila bit će nastavljen dokazni postupak odbrana na suđenju Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću, Petru Čivčiću, Branku Topoli i Marinku Ljepoji za zločin na Korićanskim stijenama, dok će istog dana biti nastavljeno i suđenje Ratku Dronjku za zločine počinjene na području Drvara, prenosi BIRN - Justice Report