Sud BiH
0

Sljedeće sedmice presuda za zločine u Kuli

FENA
Apelaciono vijeće Suda BiH naredne sedmice izreći će presudu Radoju Laloviću i Soniboju Škiljeviću, optuženima za zločin počinjen u Kazneno-popravnom domu (KPD) “Kula” u Istočnom Sarajevu, javio je BIRN.

Nakon što je na obnovljenom suđenju Laloviću i Škiljeviću okončano iznošenje završnih riječi državnog tužilaštva i odbranâ optuženih, Apelaciono vijeće Suda BiH zakazalo je izricanje drugostepene presude za 11. juli.

Lalović i Škiljević su u martu 2010. nepravosnažno osuđeni na pet, odnosno osam godina zatvora, zbog zatvaranja i držanja civila u nehumanim uvjetima u KPD-u “Butmir”, zbog čega su neki od njih i preminuli, kao i za sudjelovanje stražara u tom objektu u fizičkom maltretiranju zatvorenika.

Na ovu presudu su uložene žalbe i Apelaciono vijeće Suda BiH odredilo je održavanje ponovnog suđenja.

Istog dana, u nastavku suđenja Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici i Senadu Dautoviću, koji se terete za zločine počinjene nad Hrvatima u Bugojnu, odbrane optuženih će se u Sudu BiH izjasniti o izmijenjenoj optužnici Tužilaštva BiH.

Suđenja za genocid u Srebrenici bit će nastavljena 13. i 14. jula, Željku Ivanoviću, bivšem pripadniku Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), te 12. jula, Božidaru Kuvelji, nekadašnjem pripadniku Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije RS-a.

A za 12. i 15. juli zakazan je nastavak suđenja optuženima za zločine u Srebrenici – Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, bivšim pripadnicima Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije RS-a.

U Sudu BiH u ponedjeljak će biti nastavljeno suđenje optuženima za zločine u Čajniču – Milunu Kornjači, Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću – kao i optuženima za zločin počinjen u selu Trusina – Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi. Odbrane Milana Perića, Spasoja Dodera, Predraga Terzića i Aleksandra Cerovine, optuženih za zločin počinjen u Kalinoviku u ljeto 1992. godine, u utorak će se izjasniti o planovima provođenja dokaza u nastavku suđenja.

Suđenje Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, optuženima za zločine u Bosanskoj krajini, zakazano je za utorak i četvrtak, dok je nastavak suđenja Esi Maciću, optuženom za zločine u Konjicu, planiran za četvrtak naredne sedmice.

Državno tužilaštvo će u četvrtak i petak nastaviti s provođenjem dokaza na suđenju Ratku Dronjku, optuženom za zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u Drvaru. U srijedu će se u Sudu BiH pojaviti i Jasko Gazdić, koji je optužen za zločine u Foči.