Negativa(c) dana
0

Ubijaju nas loše navike i nečist zrak

Sarajevo-x.com
Nečist zrak, otrovan sumpor-dioksidom, doveo je u stanje pripravnosti nadležne u općini Kakanj, a prljave saobraćajnice samo su svojevrsna nadgradnja na to stanje.

Kakanj se guši u sumpor-dioksidu

Stanovništvu su izdane preporuke da se što manje kreću i ne borave predugo vani, dok su vozačima i proizvođačima također preporučene smanjene aktivnosti, a sve kako bi se barem zaustavilo daljnje zagađenje zraka. Nije Kakanj jedini koji se bori s lošim zrakom, iz Zenice već duže stižu vapaji o gušenju dimom za koji u najvećoj mjeri prozivaju ArcelorMittal, ali i općinske vlasti.

Magla progutala Sarajevsku kotlinu

Da nam je ekologija zadnja rupa na svirali to, nažalost, odavno znamo. Ali, isto tako, trebali bismo postati svjesni opasnosti i ne dopustiti da nas naš nemaran odnos prema okolini ubije. Ogroman je propust napravljen već u osnovnom obrazovanju, pa tako otpatke i u većim sredinama baca ko gdje i kako stigne.

I Zenica je prekrivena gustom maglom

No, onda kad se ekološki osvijestimo i počnemo djelovati u ispravnom smjeru, kad pojedinci prestanu bacati smeće oko sebe, a proizvođači prestanu biti neodgovorni, ili ih barem natjeramo na odgovornost - e, tad ćemo se moći nadati čistom zraku. A, dotad će, nažalost, proteći mnogo (nečiste) vode. I Zenicom i Kaknjem, i Mostarom i Tuzlom i Sarajevom...