BiH
18

U Zenici bez svečanosti povodom Dana rudara

FENA
Ovogodišnji 21. decembar, Dan rudara, u okviru Rudnika mrkog uglja Zenica, obilježava se skromno, jer je za zeničke komorate ova godina donijela tugu.

Tradicionalne rudarske manifestacije su izostale, osim ispraćaja rudara u penziju, a ove godine je ispraćeno 45 zeničkih rudara.

U znak sjećanja na poginule kolege položeni su vijenci i cvijeće na spomen-obilježje stradalim rudarima, a priređen je i obilazak porodica petorice rudara, koji su poginuli u rudarskoj nesreći koja se dogodila 5. septembra u jami Raspotočje.

Koliko je ova godina bila teška za zeničke rudare dovoljno govori činjenica da se od tri zeničke jame Stranjana, Raspotočja i Stare jame, trenutno proizvodnja odvija samo u stranjanskoj jami, dok se iz drugih dviju jama izvozi samo onaj ugalj koji 'smeta' tokom obavljanja pripremnih rudarsko-građevinskih radova u jamskim prostorijama.

Ipak, uprava Rudnika Zenica, uz pomoć ostalih komponenti JP Elektroprivrede BiH, uspijeva da redovno izvršava sve obaveze prema zaposlenima, tako će decembar biti zabilježen da su isplaćene sve finansijske obaveze prema svim zaposlenima.

Na početku mjeseca je rudarima isplaćena naknada za topli obrok od 330 KM, zatim redovna plaća, koja u ovom preduzeću prosječno iznosi oko 1.000 KM, na početku ove sedmice je podijeljena i tradicionalna nagrada povodom Dana rudara od 300 KM, a iz uprave Rudnika su najavili da će do kraja godine isplattiti drugu ratu regresa u iznosu od 453 KM.