BiH
4

Svečana sjednica UO Sindikata: Dio novca od struje usmjeriti rudarima

Anadolija
Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine (BiH), minutom šutnje i učenjem Fatihe počela je svečana sjednica Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH i dodjela zahvalnica povodom obilježavanja Dana rudara, na kojoj su se prisutni na početku prisjetili velike tragedije koja se početkom septembra dogodila u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Okupljeni su se na prigodan način prisjetili Fahira Halača, Mehemeda Dizdarevića, Hajrudina Bradarca, Fejze Isakovića i Mehmedalije Halilovića, koji su izgubili život u nesreći u jami Raspotočje. Pozvali su sve uposlenike rudnika da se odreknu jednog obroka i na taj način pomognu porodicama poginulih rudara te pozvali da se stanje u rudnicima popravi.

Kako su kazali prisutni, ovogodišnje obilježavanje Dana rudara je u sjeni velike tragedije koja se dogodila u jami Raspotočje gdje je život izgubilo pet komorata.

"Da se nikad i nikome ne dogodi ova nesreća. Nikada se ne smije zaboraviti opasnost kojom se rudari izlažu. Poziv rudara je veoma težak i opasan", poručeno je na današnjoj svečanoj sjednici.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić kazao je da su proteklih dana, na nivou sindikalnih organizacija rudnika u Federaciji BiH, određenom broju radnika rudnika uglja u Federaciji BiH dodijeljena priznanja za lični doprinos u ostvarenim proizvodnim rezultatima u 2014. godini.

Na proširenoj svečanoj sjednici Upravnog odbora danas je nekoliko bivših članova Upravnog odbora samostalnih sindikata radnika rudnika Federacije BiH dobilo zahvalnice za lični doprinos u radu u Upravnom odboru.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Govoreći o statusu rudara Husić je kazao da su jako teški i opasni uslovi u kojim rade rudari.

"Imamo rudnike sa podzemnom eksploatacijom gdje imamo prisustvo metana i opasne ugljene prašine. Rudarstvo je oblast koja se nadmeće sa prirodom", kazao je Husić.

Najavio je da će danas objelodaniti nešto što su u prethodna tri mjeseca "krili", a to je aktivan zahtjev, u kojem žele dio od cijene električne energije prema rudnicima i rudarima.

"Na tu temu smo već obavili pet-šest razgovora i pregovora u Vladi Federacije BiH i Elektroprivredi BiH. Nakon predstavljanja stavova sve tri strane došli smo do akta koji je i za nas u sindikatu radnika rudnika Federacije BiH prihvatljiv. Imamo na stolu prijedlog koji je uradilo Ministarstvo energije, rudarstva i industrije i ono na čemu mi institiramo, na čemu zahtijevamo i očekujemo jeste da se taj prijedlog uputi prema federalnom Parlamentu", poručio je Husić.

Pojasnio je da "žele da ta sredstva koja budu usmjerena prema rudnicima, na zakonit način, od cijene električne energije, budu osovina daljnjeg razvoja i modernizacije rudnika zarad sigurnijih uslova rada u rudnicima, a svakako jedan dio tih sredstava želimo da se usmjere na podizanje životnog standarda uposlenih u rudnicima".

Esad Čivić, direktor RMU Zenica govoreći o nesreći u jami Raspotočje i o tome šta je uprava rudnika uradila da pomogne porodicama poginulih rudara kazao je da je "ova godina, koja je na izmaku, u rudniku Zenica jedna od najtežih godina poslije rata".

Podsjetio je da se teška rudarska nesreća u jami Raspotočje dogodila 4. septembra te da je tada život izgubilo pet komorata.

"Porodice koje su ostale iza poginulih rudara su briga rudnika kao i djelimično države. Ono što je rudnik zakonski dužan već je i ispunio, isplatio je otpremninu porodicama, redovno isplaćujemo i rentu, naknadu materijalne štete za smrt člana porodice i isplaćujemo nematerijalnu štetu", pojasnio je Čivić.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Kako je kazao, u skladu sa njihovim mogućnostima ponudili su i zaposlenje nekim članovima poginulih rudara. Čivić dodaje da će poslije Nove godine neki članovi početi raditi u rudniku Zenica. 

"Ako hipotetički gledamo, ako ćemo spriječiti svaku nesreću, onda bi trebalo zatvoriti svaku jamu. Svaka jama pa i najmodernije, i u jamama na Zapadu se događaju nesreće. Ovakve nesreće nisu se ni u rudniku Zenica dogodile osim one nesreće iz 1982. godine, a koja nije bila istog tipa i kada je poginulo 39 rudara", pojasnio je Čivić.

Podsjetio je da se gorski udar ne može predvidjeti.

"Sada radimo na znatno plićim dubinama i tu je znatno manja mogućnost gorskog udara", poručio je Čivić.