|

Okončana drama u jami Stranjani, uprava prihvatila zahtjeve rudara

Okončana drama u jami Stranjani, uprava prihvatila zahtjeve rudara
16
Piše: E. M.
11.12.2014. u 17:20
17
komentara
16

dijeljenja
Okončana drama u jami Stranjani, uprava prihvatila zahtjeve rudara Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Nakon jednosatnog sastanka sa rudarima iz jame Stranjani, direktor rudnika mrkog uglja Zenica Esad Ćivić se obratio novinarima kazavši da su svi zahtjevi rudara opravdani.
"Zahtjevi rudara su realni i krenut ćemo odmah u realizaciju. Regres nije sporan, a što se tiče mašine za bušenje, dio te mašine je već u BiH, a dio se čeka iz Švedske. Čim taj dio dođe, mašina će se staviti u pogon", izjavio je Ćivić.

Rudari su se nakon sastanka sa direktrom RMU Zenica vratili u jamu i nastavili sa iskopavanjem.

Podsjećamo, rudari su danas odbili da izađu iz jame zbog maćehinskog odnosa uprave Rudnika i Elektroprivrede BiH prema pogonu Stranjani, zastarjele opreme i neulaganja.

Imali su pet zahtjeva koje su uputili upravi. Tražili su da se ujednače ulaganja u svim rudnicima, da se uradi projektna dokumentacija bez odlaganja i da se vrše radovi bušenja, da se regres isplati zajedno sa platom i da radnici koji rade dvije godine dobiju stalna zaposlenja.

Ćivić je još kazao da će plaće rudara biti isplaćene uprkos problemima koje rudnik Zenica ima u proteklom periodu.

"Istina da je rudnik Zenica u problemima od nesreće u Raspotočju od kada je obustavljena proizvodnja, a tek nedavno se počelo raditi ovdje u Stranjanima. Međutim, uz pomoć Elektroprivrede plaće će biti isplaćene kao i nagrade za Dan rudara, a obećali smo i drugi dio regresa do kraja godine", kazao je Ćivić.

Za zahtjev rudara gdje se traži primanje u stalni radni odnos onih rudara koji rade duže od dvije godine, Ćivić je kazao da je i prije današnjeg događaja planirano da se rudarima koji su zaslužili svojim radom potpišu ugovori na neodređeno.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...