{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Okončana drama u jami Stranjani, uprava prihvatila zahtjeve rudara

11.12.2014. u 17:20
16
17
Okončana drama u jami Stranjani, uprava prihvatila zahtjeve rudara
16
Okončana drama u jami Stranjani, uprava prihvatila zahtjeve rudara
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Nakon jednosatnog sastanka sa rudarima iz jame Stranjani, direktor rudnika mrkog uglja Zenica Esad Ćivić se obratio novinarima kazavši da su svi zahtjevi rudara opravdani.
"Zahtjevi rudara su realni i krenut ćemo odmah u realizaciju. Regres nije sporan, a što se tiče mašine za bušenje, dio te mašine je već u BiH, a dio se čeka iz Švedske. Čim taj dio dođe, mašina će se staviti u pogon", izjavio je Ćivić.

Rudari su se nakon sastanka sa direktrom RMU Zenica vratili u jamu i nastavili sa iskopavanjem.

Podsjećamo, rudari su danas odbili da izađu iz jame zbog maćehinskog odnosa uprave Rudnika i Elektroprivrede BiH prema pogonu Stranjani, zastarjele opreme i neulaganja.

Imali su pet zahtjeva koje su uputili upravi. Tražili su da se ujednače ulaganja u svim rudnicima, da se uradi projektna dokumentacija bez odlaganja i da se vrše radovi bušenja, da se regres isplati zajedno sa platom i da radnici koji rade dvije godine dobiju stalna zaposlenja.

Ćivić je još kazao da će plaće rudara biti isplaćene uprkos problemima koje rudnik Zenica ima u proteklom periodu.

"Istina da je rudnik Zenica u problemima od nesreće u Raspotočju od kada je obustavljena proizvodnja, a tek nedavno se počelo raditi ovdje u Stranjanima. Međutim, uz pomoć Elektroprivrede plaće će biti isplaćene kao i nagrade za Dan rudara, a obećali smo i drugi dio regresa do kraja godine", kazao je Ćivić.

Za zahtjev rudara gdje se traži primanje u stalni radni odnos onih rudara koji rade duže od dvije godine, Ćivić je kazao da je i prije današnjeg događaja planirano da se rudarima koji su zaslužili svojim radom potpišu ugovori na neodređeno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: