BiH
36

Rudari odbijaju izaći iz jame Stranjani

Piše: E.S.H.
Foto: Klix.ba/Arhiv
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Rudari jame Stranjani Rudnika mrkog uglja Zenica, njih oko 35, odbijaju izaći iz jame dok im se ne obrate nadležni iz uprave Rudnika i Elektroprivrede BiH.

Razlog obustave je to što radnici nemaju bušaću mašinu neophodnu za repromaterijal, rekao je za Klix.ba predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica Mehmed Oruč,

Kako su rudari rekli, glavni razlog za ovakav korak je maćehinski odnos uprave Rudnika i Elektroprivrede BiH prema pogonu Stranjani, zastarjela oprema i neulaganje.

"Rudari mogu raditi, a mašina koju traže je za ispitivanje sloja uglja za naredni period kopanja, za budućnost", rekao je Oruč za Klix.ba.

Sindikat nije nadležan za nabavku materijala i opreme, a Mehmed Oruč nam je rekao da sa isplatom plaća ne bi trebalo biti problema.

Kazao nam je da je jutros obaviješten iz sindikalne podružnice Stranjani da su rudari sišli u jamu i da traže nabavku mašine za ispitivanje otkopnih polja.

Kako javlja dopisnik portala Klix.ba, rudari koji su trebali danas raditi drugu smjenu su ispred jame i čekaju pregovore. Direktor RMU Zenica Esad Ćivić je došao ispred ovog pogona. Očekuje se sastanak na kojem bi trebalo biti dogovoreno šta dalje.