Nedostatak testova
55

U ZDK se testiraju samo ljekari i pacijenti u bolnicama sa simptomima koronavirusa

E. M.
Detalj sa sjednice Vlade ZDK (Foto: Klix.ba)
Detalj sa sjednice Vlade ZDK (Foto: Klix.ba)
U Zeničko-dobojskom kantonu se, usljed nedostatka testova za koronavirus, testiraju samo ljekari i pacijenti u bolnicama sa simptomima. Zbog toga je Vlada dala saglasnost premijeru po ovlaštenju Mirnesu Bašiću da sa Razvojnim programom UNDP-a potpiše sporazum o sufinansiranju nabavke testova za Kantonalnu bolnicu Zenica i Opću bolnicu Tešanj.

Krizni štab ZDK je od 23. oktobra izdao odluku kojom se obavezuju domovi zdravlja da zbog nedostatka PCR testova vrše testiranje prema prioriteti broj 1 Kantonalnog plana pripravnosti za oboljenja izazvana koronavirusom što uključuje testiranje hospitaliziranih pacijenata i zdravstvenih radnika sa simptomima koronavirusa zbog čega je testiranje običnih građana obustavljeno do daljnjeg, odnosno, nabavke određenog broja PCR testova.

Vlada je u petak odobrila sredstva u iznosu od 306.000 KM, kojima će se finansirati nabavka 3.000 multipleks testova, 4.500 standardnih PCR testova te 6.000 komada ekstrakcijskih setova.

"U saradnji s UNDP-om tokom pandemije smo izvršili nabavku veće količine medicinske i zaštitne opreme i oni su to radili veoma brzo, tako da očekujem da će naručeni PCR testovi biti isporučeni vrlo brzo, čime ćemo zadovoljiti potrebe za narednih mjesec dana", rekao je Bašić.

Članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, ministar Adnan Jupić i direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac, informisali su Vladu o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u ovom kantonu te problemima u zdravstvenom sektoru, s težištem na Kantonalnu bolnicu Zenica.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Jupić je rekao da je epidemiološka situacija nestabilna, broj oboljelih se svakodnevno povećava, ali da zdravstveni sistem situaciju ipak drži pod kontrolom.

Kada je u pitanju nabavka testova, rekao je da je Vlada već pokrenula procedure za nabavku veće količine testova za PCR laboratorije.

"Već radimo na nabavci veće količine testova kojim bismo pokrili potrebe do marta-aprila iduće godine. Nabavku će finansirati Vlada ZDK, koja je u proteklom periodu jedina pružala podršku Kriznom štabu", rekao je Jupić.