BiH
0

U Zagrebu protest protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru, okupilo se 15.000 ljudi

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Na Trgu bana Jelačića počeo je protest u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara nazvan "Ne ćirilici u Hrvatskoj", javio je dopisnik agencije Anadolija.

Početak mirnog protesta je simbolično tempiran u "pet minuta poslije podne", a demonstranti ističu kako su protiv uvođenja dvojezičnih ćiriličnih napisa u Vukovaru.

Prema prvim procjenama na Trgu se nalazi oko 15.000 ljudi, no pristižu nove kolone iz čitave Hrvatske. Na velikim zvučnicima odjekuju hrvatske domoljubne pjesme, a među demonstrantima je veliki broj hrvatskih branitelja koji nose transparente, hrvatske zastave i vojne zastave svojih ratnih postrojbi. Na Trgu bana Jelačića je prekinut tramvajski saobraćaj, a mjesto protesta osigurava interventna policija i zaštitari.

U ranim jutarnjim satima iz Vukovara je prema Zagrebu krenuo tzv. Vlak mira. Istoimeni vlak je 1997. godine označio početak mirne integracije nekadašnje tzv. "SAO Krajine", a po riječima organizatora radi se o "17 vagona s oko 1.500 domoljuba". Organiziran je i autobuski prijevoz iz ostalih krajeva Hrvatske.

Na protestu će, kako je ranije najavljeno, ponovno biti iščitani zahtjevi i proglas koji će ovaj put biti mnogo oštriji nego oni koji su izrečeni u Vukovaru. Najavljen je i nastup Marka Perkovića Thompsona.

Program će trajati oko sat vremena. Organizatori skupa demonstrante su upozorili i zamolili da se klone nasilja i incindenata, "dostojanstveno i mirno kako i dolikuje hrvatskim domoljubima".

Glasnogovornik organizatora protesta Zdravko Komšić rekao je prije skupa "da se bitka za Vukovar i danas vodi, ali ovaj put drukčijim sredstvima".

Neki su hrvatski mediji ocijenili da iza skupa stoje penzionisani hrvatski generali, koji u biti pod krinkom protivljena dvojezičnosti u Vukovaru, kako se navodi u medijskim napisima, organiziraju antivladine demonstracije. Navodno je cilj osnažiti stranke desne orijentacije koje bi se potom mogle odlučnije suprostaviti vladajućoj koaliciji.