Regija
83

Milanović: Protest protiv ćirilice bio je protest protiv vlade

SRNA
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Premijer Hrvatske Zoran Milanović smatra da je današnji skup "Ne ćirilici u Hrvatskoj" u Zagrebu bio politički motivisan i zamišljen kao protest protiv vlade.

Milanović je potvrdio da će dvojezične table u Vukovaru biti sigurno postavljene nakon izbora za Evropski parlament. "Zakon je razum i on je iznad svake strasti, a naročito Ustav. On vrijedi i za ćirilicu i za SDP kada zakasni s objavljivanjem finansijskog izvještaja i tu nema izgovora. Zakon je zakon i njega ćemo braniti", rekao je Milanović.

On je za hrvatske medije iz Dubrovnika poručio da je najveći uspjeh u Vukovaru da se poštuju hrvatski zakoni i Ustav. Ministar za boračka pitanja Predrag Matić rekao je da ne podržava način na koji je protest proveden i tvrdi da su okupljeni bili politički izmanipulisani.

Protest je počeo puštanjem snimka izvještaja hrvatskog novinara Siniše Glavaševića iz ratnog Vukovara, a njegov sin Bojan, sada pomoćnik ministra za boračka pitanja, rekao je da je bilo neprimjereno koristiti ovaj snimak u tom kontekstu.

"To su ratne snimke, pripadaju ratnom kontekstu, a ovo vrijeme i kontekst su potpuno drugačiji, pogotovo jer je nakon toga nastupao /pjevač Marko Perković/ Tompson", rekao je Bojan. On kaže da su njegov otac i pjevač Tompson bili na "potpuno različitim frekvencijama", pa bi zbog toga bilo korektno da su njegovu porodicu pitali da li mogu da puste ovaj snimak.

"Moj otac je bio prije svega novinar. Bio je Vukovarac i volio je multikulturalni karakter našeg grada i prilično sam siguran da on sam ne bi nikada stao iza ove inicijative, pogotovo u ovom kontekstu. Ćirilica ništa nije kriva, nego ljudi koji su donijeli takav zakon. Time što su napravili uznemirili su moju obitelj", rekao je Bojan Glavašević.

Skup "Ne ćirilici u Hrvatskoj" na kojem se na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića po policijskim procjenama okupilo 20.000 ljudi, završen je nešto prije 14.00 časova bez incidenata.

Sa skupa je upućen zahtjev vladi Hrvatske da hitno promijeni ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i da se Vukovar do 18. novembra proglasi "gradom trajnog pijeteta u kojem nikad neće biti uvedena ćirilica".