BiH
0

U Visokom obilježen Međunarodni dan borbe protiv mina

FENA
Foto: Visoko.co.ba
Foto: Visoko.co.ba
Bosna i Hercegovina se i 19 godina nakon okončanja ratnih djejstava suočava s veoma izraženim problemom minske kontaminiranosti o čemu svjedoče podaci da trenutno minski sumnjiva površina iznosi 1.215 kilometara kvadratnih ili 2,4 posto ukupne teritorije, a što našu zemlju svrstava u red najugroženijih zemalja u svijetu.

Istaknuto je to danas na centralnoj manifestaciji u Visokom, upriličenoj na lokalitetu Vrela (MZ Čekrečije), a u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv mina, 4. aprila, kojom prilikom je još jednom upozoreno na opasnosti od mina s kojima se suočava BiH, a u kojoj oko 540.000 njenih stanovnika živi u blizini minski kontaminiranih područja.

Obraćajući se sudionicima skupa direktor Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) Dušan Gavran kazao je da se u Bosni i Hercegovini Međunarodni dan borbe protiv mina obilježava tradicionalno, već devetu godinu zaredom, a ove godine pod sloganom “Korak više za sigurno okruženje, za razvoj i prosperitet BiH na putu ka Evropskoj uniji“.

Naglasio je da BiH raspolaže tehničkim i ljudskim kapacitetima za rješavanje minskog problema u strateškom roku, do 2019. godine, ali da su aktivnosti na tom planu limitirane nedostatkom finansijskih sredstava.

Pozvao je, stoga, potencijalne donatore da i ubuduće nastave pružati potporu procesu deminiranja u BiH, te izrazio zahvalnost zemljama donatorima, koji su u proteklom periodu u značajnoj mjeri podržali taj proces.

Gavran je kazao da je radi ubrzavanja protuminskog djelovanja u zemlji BHMAC angažiran na novom projektu redukcije rizičnih površina ciljanim tehničkim izviđanjem, a koji se realizira uz potporu Delegacija EU u BiH koja je za tu svrhu osigurala 1,2 miliona eura, te podsjetio da su u toku aktivnosti na planu izrade pravila i procedura (pilot-projekt) koje će se moći koristiti i u drugim područjima svijeta.

Realiziranje projekata protuminskog djelovanja u BiH pozdravila je šefica za socijalni tazvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH Natalia Deniskova, istaknuvši spremnost EU da i nadalje podržava proces deminiranja u BiH.

Ukazala je na širi kontekst koji taj proces podrazumijeva, uključujući privredne i socio-ekonomske aspekte, te razvojne mogućnosti lokalnih zajednica u smislu punog korištenja prirodnih resursa.

Sudionike skupa pozdravila je načelnica Općine Visoko Amra Babić, navodeći da je u ovoj općini u protekloj godini uz potporu EU realiziran jedan od projekata protuminskih akcija.

Kazala je da je na užem području grada u 2013. godini deminirano više od 200.000 metara kvadratnih površine i time omogućeno da se to zemljište koristi u privedne svrhe te osiguraju bolji uvjeti za život, rad i kretanje stanovništva.

Sudionici manifestacije su bili u prilici prisustvovati pokaznoj vježbi koju su izveli pripadnici Deminerskog bataljona OSBiH, demonstrirajući vrhunsku umješnost u manuelnom čišćenju minski kontaminiranog terena.

Prema planovima BHMAC-a, predviđeno je da se do kraja kalendarske godine, primjenom novih metoda, prevashodno ciljanim tehničkim izviđanjem, bh. građanima na upotrebu vrati oko 70 kilometara kvadratnih kontaminirane površine u 23 općine Bosne i Hercegovine.

O ozbiljnosti problema s kojima se suočava BiH svjedoče podaci o tome da je u postartnom periodu u BiH od mina stradalo 1.725 građana, od kojih 599 smrtno. Prilikom obavljanja poslova humanitarnog deminiranja stradalo je 114 deminera, od kojih 46 smrtno. Nažalost, samo u 2014. godini, do danas, je stradalo 11 građana, od kojih tri smrtno.

Procjenjuje da se u minskim poljima širom BiH (9.416 sumnjivih mikrolokacija) nalazi još oko 120.000 mina, te da je njima ugroženo oko 540.000 građana ili 15 posto ukupnog broja stanovnika.

Organizatori centralne manifestacije u povodu obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv mina u BiH su BHMAC, Delegacija Evropske unije u BiH, Oružane snage BiH i Općina Visoko, a skupu su prisustvovali zvaničnici državnog i entitetskog nivoa, dužnosnici međunarodne zajednice, predstavnici donatora i međunarodnih i nevladinih organizacija.