{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dan borbe protiv mina: Nedostaje novca da se BiH očisti od podmuklih ubica

F
4.4.2014. u 07:56
12
15
Dan borbe protiv mina: Nedostaje novca da se BiH očisti od podmuklih ubica
12
Dan borbe protiv mina: Nedostaje novca da se BiH očisti od podmuklih ubica
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nizom prigodnih sadržaja danas će diljem svijeta biti obilježen Međunarodni dan borbe protiv mina - 4. april, koji je ujedno i prilika za animiranje javnosti o opasnostima od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) te o značaju protuminskog djelovanja.
Posebno je to značajno za Bosnu i Hercegovinu koja se već dugi niz godina suočava s problemom mina zaostalih nakon ratnih djejstava.

Kako je Agenciji Fena kazao član Komisije za deminiranje u BiH Franjo Markota, 4. april se na prijedlog Ujedinjenih naroda (UN) od 2005. godine obilježava u cijelom svijetu kao Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i protuminskog djelovanja.

Po njegovim riječima, centralna manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv mina u BiH bit će održana sutra na području općine Visoko, na lokaciji Vrela, MZ Čekrčije.

Organizatori ove manifestacije su Centar za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) Delegacija Evropske unije u BiH, Oružane snage BiH i Općina Visoko, a skupu će prisustvovati zvaničnici državnog i entitetskog nivoa, predstavnici donatora, međunarodnih i nevladinih organizacija.

Tada će pripadnici OSBiH izvesti pokaznu vježbu s više metoda razminiranja.

Istim povodom, direktor BHMAC-a Dušan Gavran kazao je da se u Bosni i Hercegovini, Međunarodni dan borbe protiv mina obilježava tradicionalno, već devetu godinu zaredom.

"Ove godine Dan borbe protiv mina se obilježava s porukom Korak više za sigurno okruženje, za razvoj i prosperitet BiH na putu ka Evropskoj uniji", ističe Gavran u izjavi za Agenciju Fena.

Podsjeća da se BiH, nažalost, i 19 godina nakon okončanja ratnih djejstava suočava s veoma izraženim problemom minske kontaminiranosti, te da trenutna minski sumnjiva površina iznosi 1.215 kilometara kvadratnih, ili 2,4 posto ukupne površine zemlje što nas svrstava u red najugroženijih zemalja u svijetu.

O ozbiljnosti ovog problema svjedoče podaci BHMAC-a prema kojima je u postartnom periodu u BiH od mina stradalo 1.725 građana, od kojih 599 smrtno. Prilikom obavljanja poslova humanitarnog deminiranja stradalo je 114 deminera, od kojih 46 smrtno. Nažalost, samo u 2014. godini do danas je stradalo 11 građana, od kojih tri smrtno.

"Bosna i Hercegovina raspolaže materijalno-tehničkim i ljudskim kapacitetima za rješavanje minskog problema u strateškom roku, do 2019. godine, na šta je obavezuje i ratifikacija Konvencije o zabrani protivpješadijskih mina (Otavska konvencija), ali najveću prepreku za rješavanje minskog problema predstavlja nedostatak finansijskih sredstava", naglašava direktor BHMAC-a, navodeći da je u periodu implementacije Strategije protuminskog djelovanja BiH 2009-2013 bilo potrebno oko 400 miliona KM, a da je i, pored svih napora, osigurano oko 200 miliona KM.

Dodao je kako je radi ubrzavanja protuminskog djelovanja u zemlji BHMAC u 2013. godini razvio nove metode tretiranja kontaminirane povšine, koje će se primjenjivati u okviru implementacije pilot- projekta "Land release" 2014. godine, koji finansira Evropska unija iz IPA-izvora.

"Predviđeno je da se do kraja kalendarske godine, primjenom novih metoda, prevashodno ciljanim tehničkim izviđanjem, građanima na upotrebu vrati oko 70 kilometara kvadratnih kontaminirane površine u 23 opštine Bosne i Hercegovine", pojašnjava Gavran.

Istovremeno, potcrtava da je Međunarodni dan borbe protiv mina i prilika da izrazi zahvalnost svima onima koji su uključeni u protuminsko djelovanje u BiH, prvenstveno donatorima, deminerima, kao i svim drugim učesnicima, te pozove sve ljude dobre volje da pomognu Bosni i Heregovini, kako bi ostvarila strateški cilj i postala zemljom bez mina do 2019. godine.

Iz BHMAC-a upozoravaju i apeliraju na stanovništvo Bosne i Hercegovine da ne ulazi u obilježena minska polja, jer se tako dovode u direktnu opasnost.

Također, pozivaju stanovništvo da ne uklanja minske oznake s terena, jer time čine kažnjivo djelo koje je ravno postavljanju novih minskih polja.

Analizom podataka kojima raspolaže Centar za uklanjanje mina u BiH utvrđeno je da se najveći broj stradanja dešava u proljeće i jesen kada su u toku poljoprivredni radovi kao i nelegalna sječa ogrjevnog drveta u minski obilježenim područjima.

Pored prikupljanja ogrjevnog drveta i poljoprivrednih radova, jedan od najvećih uzroka stradanja zadnjih godina je i sakupljanje sekundarnih sirovina u minskim poljima.

Procjenjuje da se u minskim poljima širom BiH (9.416 sumnjivih mikrolokacija) nalazi još oko 120.000 mina, te da je njima ugroženo oko 540.000 građana, ili 15 posto ukupnog broja stanovnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: