BiH
46

OSBiH u 2013. deminirale 2.190.106 m2 zemljišta

FENA
Pripadnici Oružanih snaga BiH (OSBiH) su tokom 2013. godine deminirali 2.190.106 metara kvadratnih zemljišta, a protuminske akcije su realizirane u sklopu 41 projekta u 22 lokalne zajednice u BiH, uključujući i Brčko Distrikt BiH.

U protuminskim akcijama, realiziranim u prošloj godini pronađeno je i uklonjeno 179 protupješadijskih mina i isto toliko (179) neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS), kao i jedna protutenkovska mina.

Ovi podaci su, među ostalim, prezentirani danas na prigodnom skupu u kasarni "Rajlovac" u sklopu redovne Godišnje analize protuminskih akcija koje su realizirali pripadnici OSBiH (Deminerski bataljon OSBiH).

Prezentaciji su pored dužnosnika OSBiH, Ministarstva odbrane BiH i Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, prisustvovali predstavnici NATO-štaba Sarajevo i Glavne komande EUFOR-a, te Centra za protuminske akcije u BiHMAC-a i Norveške narodne pomoći (Norvegian People's Aid -NPA).

Na značaj angažiranja resursa OSBiH na planu humanitarnog deminiranja ukazao je komandant NATO-štaba Sarajevo brigadni general Merle D. Hart, potctavajući spremnost NATO-a da pruži svu potrebnu podršku na tom planu.

"Bh. građani trebaju biti ponosni na sve one pripadnike OSBiH koji svakodnevno rade na tome da se umanji rizik i prijetnja po sigurnost za sve stanovnike u BiH", kazao je general Hart u izjavi za medije, datoj nakon završetka spomenute prezentacije.

Postignuća pripadnika OSBiH na planu deminiranja pozdravili su zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac, komandant i zamjenik komandanta Operativne komande OSBiH brigadni generali Dragan Vuković i Sakib Forić, kao i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Beriz Belkić, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović i Dušan Gavran, direktor BHMAC-a.

Istaknuli su neophodnost jačanja kapaciteta kako bi se realizirao strateški cilj - BiH bez mina do 2019. godine, te pozvali sve nadležne institucije i potencijalne donatore da maksimalno podrže ova nastojanja.

Najavili su, istovremeno, da će u kasarni Rajlovac uskoro biti formiran centar za protuminske akcije, te da OSBiH pretenduju da postanu regionalni lider na planu deminiranja i obučavanja ljudi za sudjelovanje u protuminskim akcijama, u vezi s čime bi trebali dobiti certifikat Ženevskog centra za humanitarno deminiranje.

Inače, OSBiH su od 2002. godine deminirali ukupno 22.820.252 metara kvadratnih minama kontaminirane površine i pritom uklonili 4.102 protupješadijske mine, 117 protutenkovskih mina i 5.088 NUS-a.