BiH
24

U vrijeme preuzimanja bh. neba rukovodstvo BHANSA otputovalo u Kinu na sajam

Anadolija
Vijeće ministara BiH upoznato je s informacijom Ministarstva komunikacija i prometa o nedoličnom ponašanju v. d. uprave Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) Marina Raspudića, Đelala Hasečića i Damira Ćopića te zadužilo ovo ministarstvo da pripremi i Vijeću ministara za narednu sjednicu dostavi prijedlog za razrješenje v. d. uprave i prijedlog imenovanja nove uprave BHANSA-e.    

 Ovom informacijom se ukazuje na krajnje neprofesionalno i neodgovorno ponašanje v. d. uprave ove agencije zbog toga što su u vrijeme dugo planiranog i zakazanog početka operacija preuzimanja kontrole nad bosanskohercegovačkim nebom otputovali na ATC Global 2014 – sajam i konferenciju u Kini, na kojoj nisu potpisali nijedan dokument od značaja za BiH.

Agencija je ostavljena bez ovlaštene osobe koja je mogla nastaviti aktivnosti u vezi s preuzimanjem bh. neba, što predstavlja opstrukciju ovog važnog  projekta.

Na prijedlog Povjerenstva za razminiranje u BiH,  Vijeće ministara donijelo je rješenje o preventivnoj suspenziji direktora Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC) Dušana Gavrana i ovlastilo pomoćnika direktora za operacije u BHMAC-u Milana Rezu da privremeno obavlja poslove direktora za vrijeme dok se vodi postupak protiv Gavrana pred nadležnim sudom