BiH
1.4k

U Višegradu postrojavanje četnika povodom 70. godišnjice hapšenja Draže Mihailovića

Klix.ba
(Foto: SRNA)
Delegacije Boračke organizacije opštine Višegrad i članovi Ravnogorskog pokreta iz Republike Srpske položili su danas cvijeće i vijence na centralni spomenik u Višegradu povodom 70 godina od hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Dražan Perendija u obraćanju prisutnima rekao je da je ovaj datum bio tabu tema za obilježavanje.

"Kada se sa najsretnijim srpskim idejama 1941. godine krenulo u borbu protiv okupatora, desilo se nešto drugo, a neki naši saveznici su od 1942. do 1944. godine svjesno radili na izdaji kralja Petra i đenerala Draže", naveo je Perendija.

On je dodao da je bilo puno progona, ne samo pripadnika Ravnogorskog pokreta, nego i njihovih simpatizera.

U 11.00 držan je pomen i parastos Mihailoviću i njegovim pratiocima kapetanu Nikoli Majstoroviću, majoru Dragiši Vasiljeviću i poručniku Blagoju Kovaču koje je podignuto u Undruljama, gdje je Mihailović uhapšen 13. marta 1946. godine, a njegovi saborci ubijeni.

Predsjednica Udruženja "Žena - žrtva rata" Bakira Hasečić je povodom današnjeg okupljanja pripadnika i simpatizera Ravnogorskog pokreta Višegrad u tom gradu kazala da se ne smije dozvoliti rehabilitacija četničke ideologije u Bosni i Hercegovini.

“Pozivamo ministra sigurnosti Dragana Mektića da više ne dozvoli okupljanja kao što su današnja u Višegradu. Četnička ideologija je uzrok masovnih stradanja, posebno Bošnjaka. Od nadležnih vlasti u BiH tražimo ubrzano donošenje zakona o zabrani okupljanja takvih grupa, kao i zabranu upotrebe njihovih simbola“, kazala je Hasečić za Al Jazeeru povod odavanja počasti četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću u Draževini kod Višegrada.