BiH
0

U UKCS primjenjuje se mašado tehnika

Klix.ba
Mr.sci.dr Jusuf Šabanović
Mr.sci.dr Jusuf Šabanović
U Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju Univerzitetsko kiničkog centra Sarajevo (UKCS) u primjeni je tzv. mašado (machado) tehnika koja se zasniva na anatomskom pristupu i izolovanju glavnih i sekundarnih glisonovih pedikla.

Mašado tehnika se primjenjuje kod svih vrsta operacija koje zahtijevaju resekciju jetrenog tkiva, bilo da se radi o tumorima, benignim promjenama tkiva itd.

Prema riječima mr.sci.dr. Jusufa Šabanovića, šefa Klinika za opštu i abdominalnu hirurgiju ako se naprimjer, radi desna hepatektomija (hirurško odstranjivanje dijela jetre), uradi se rana demarkacija tj. precizno se odrede granice zdravog dijela.

"To je jako važno jer se postižu minimalni gubici krvi, te se ne zahtijeva primarna okluziju hepatoduodenalnog ligamenta, što znači da 'ne pati' cijela jetra. To se zove 'inflow' kontrola. Ranije se u ovakvim slučajevima 'klemovao' hepatoduodenalni ligament čime se prekidao dovod krvi za kompletnu jetru. Primjenjujući mašado tehniku idemo ciljano na izolovanje, tj. 'klemovanje' određenih segmenata jetre koje ćemo odstraniti", pojasnio je mr.sci. dr. Šabanović.

On je ponovio da je jedan od posebnih benefita ove metode minimalan gubitak krvi, što je jako važno za postoperativni oporavak. Pacijenti koji izgube minimalnu količinu krvi kod resekcionih zahvata na jetri brže se oporavljaju i imaju manje postopreativne komplikacije.

"Kako za pacijenta, tako i za nas hirurge ovo je važno jer je naš primarni cilj da se pacijent što prije oporavi. U posljednje vrijeme radimo slektivne okluzije glisonovi pedikla. Za resekcije jetrenog tkiva koristimo sonocut ultrazvučni nož kojim možemo, a što je od posebnog značaja, raditi precizne, anatomske resekcije jetre čime postižemo da se oboljeli dio potpuno odstrani, a zdravi dio jetre ne oštećuje", ustvrdio je on.

Do sada je urađeno desetak operacija mašadovom metodom. Važno je istaći da se na Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju UKCS primjenjuje timski rad i da su ovo rezultati rada tima ljekara, sestara i tehničara koji učestvuju u operativnim zahvatima. Članovi tima koji su radili mašadovu tehniku su mr. dr. Samir Muhović, dr. Igor Gavrić i mr.sci.dr. Šabanović.