{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na UKCS-u izvedena još jedna replantacija palca

4.9.2015. u 13:32
441
21
Na UKCS-u izvedena još jedna replantacija palca
441
Na Klinici za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, izveden je još jedan u nizu visokosofisticiranih operativnih zahvata replantacije palca.


Zahvat je izveden pacijentu koji je upućen na Kliniku za plastičnu i rekonstrutkivnu hirurgiju UKCS iz Viteza, radi traumatske amputacije palca lijeve šake.

Po prijemu, nakon preoperativne pripreme, urađen je operativni zahvat replantacije amputiranog palca koji su timski izveli dr. Vanis Dujso i mr.sci.dr. Goran Obradović, anesteziolog dr. Lejla Dreca, anestetičarka Alma Gagula, instrumentar Nermin Begić i tehničar Danijel Grcić.

Urađeni operativni zahvat je izuzetno izazovan, u smislu tehničke mikrohirurške izvodivosti, s obzirom da je nivo amputacije bio u visini zgloba palca, sa promjerom arterije oko 0,5 mm i promjerom vena oko 0,7 mm.Operativni zahvat trajao je oko 180 minuta, te je po završetku istog uspostavljena cirkulacija i vitalnost prsta. Zahvaljući adekvatnoj postoperativnoj njezi osoblja sestara i tehničara Klinike, postoperativni tok je protekao uredno, a prst je vitalan.

Uspjeh ove operacije svrstava Kliniku za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju i Univerzitetski Klinički centar Sarajevo, u sami vrh svjetskih mikrohirurških, medicinskih, centara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: