BiH
441

Na UKCS-u izvedena još jedna replantacija palca

Klix.ba
Na Klinici za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, izveden je još jedan u nizu visokosofisticiranih operativnih zahvata replantacije palca.

Zahvat je izveden pacijentu koji je upućen na Kliniku za plastičnu i rekonstrutkivnu hirurgiju UKCS iz Viteza, radi traumatske amputacije palca lijeve šake.

Po prijemu, nakon preoperativne pripreme, urađen je operativni zahvat replantacije amputiranog palca koji su timski izveli dr. Vanis Dujso i mr.sci.dr. Goran Obradović, anesteziolog dr. Lejla Dreca, anestetičarka Alma Gagula, instrumentar Nermin Begić i tehničar Danijel Grcić.

Urađeni operativni zahvat je izuzetno izazovan, u smislu tehničke mikrohirurške izvodivosti, s obzirom da je nivo amputacije bio u visini zgloba palca, sa promjerom arterije oko 0,5 mm i promjerom vena oko 0,7 mm.

Operativni zahvat trajao je oko 180 minuta, te je po završetku istog uspostavljena cirkulacija i vitalnost prsta. Zahvaljući adekvatnoj postoperativnoj njezi osoblja sestara i tehničara Klinike, postoperativni tok je protekao uredno, a prst je vitalan.

Uspjeh ove operacije svrstava Kliniku za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju i Univerzitetski Klinički centar Sarajevo, u sami vrh svjetskih mikrohirurških, medicinskih, centara.