BiH
0

U Tuzli svečano obilježena 20. godišnjica HDZ-a BiH

FENA
Izaslanstvo HDZ-a BiH, predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem i kandidatkinjom HDZ-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjanom Krišto, bilo je u petak, 20. augusta, u Tuzli na svečanoj akademiji tuzlanskog Općinskog odbora HDZ-a BiH u povodu njegove 20. godišnjice.

"Za ovogodišnje povijesne izbore, jer oni uistinu jesu takvi za Hrvate u Bosni i Hercegovini, HDZBiH postavio je sebi jasan cilj - više od 130 tisuća glasova. To će značiti ostvarenje rezultata od prije 12 godina, kada je HDZBiH imao gotovo plebiscitarnu potporu Hrvata, a to će sada biti još i vrednije s obzirom na današnje okolnosti. Već sada, mjesec i pol prije izbora, možemo kazati da je taj cilj neupitan", kazao je Čović.

Na osnovi takvog rezultata HDZ će biti prepoznatljiv čimbenik i na međunarodnoj i na domaćoj političkoj sceni, bez kojega se neće moći razgovarati o uređenju BiH, o ustavnim promjenama i svim budućim reformskim aktivnostima, dodao je Čović.

"Ne treba nasjedati pričama kako je beznačajno biti članom Predsjedništva BiH. Po Ustavu članovi Predsjedništva BiH nositelji su vanjske politike, što isključivo znači kako tri člana Predsjedništva BiH definiraju diplomatsku mrežu BiH.

Kada sam obnašao dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Hrvati su imali 14 veleposlanika diljem svijeta. Kada je došao Željko Komšić, ni jedna od tih osoba, osim sadašnje veleposlanice BiH u Španjolskoj Željana Zovko, nije ostala. Sklonjene su.

U Predsjedništvu BiH vodi se sigurnosna politika. Guvernera i čitavu strukturu Centralne banke BiH imenuje isključivo tročlano Predsjedništvo BiH. Bilo koji dužnosnik iz svijeta koji dolazi u BiH ili poziva dužnosnike iz BiH u svoju zemlju, prije svega dolazi ili poziva članove Predsjedništva BiH. Ako nemate svoje osobe u Predsjedništvu, vaš glas se ne čuje. Tri člana Predsjedništva BiH predlažu mandatara Vijeća ministara BiH i još puno više od toga. Za HDZBiH to je iznimno važno političko mjesto", poručio je Čović, dodavši kako vjeruje da će kandidatkinja HDZ-a BiH Borjana Krišto sigurno ući u Predsjedništvo BiH.

On je preporučio drugim hrvatskim strankama da odustanu od utrke za članstvo u Predsjedništvu BiH i time doprinesu hrvatskom zajedništvu.

Mijo Krešić, nositelj liste HDZ-a BiH za Skupštinu Tuzlanskog kantona kazao je kako će HDZ Soli s osvojenih šest i po hiljada glasova, što garantuje vraćanje parlamentarnosti HDZ-a BiH u Tuzlanskom kantonu, biti značajni kamenčić u pobjedničkom mozaiku Stranke.

"Jasno poručujemo da je BiH naša domovina i da u njoj Hrvati moraju biti ravnopravni. Također, potvrđujemo da je HDZBiH, odnosno da su Hrvati jamac multietničnosti u Tuzli i Tuzlanskoj županiji. Bez nas ovdje ne bi bilo multietničnosti. Zato ne želimo da se netko drugi kiti našim perjem. Mi smo jamac multietničnosti i ona mora biti ustavna, a nikako iskrivljena, kako se sada događa", kazao je Krešić.

Izaslanstvo HDZ-a BiH položilo je vijenac i upalilo svijeću na Spomenik HVO-a na Husinu za sve poginule hrvatske branitelje i poginule i umrle članove te stranke, stoji u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću tuzlanskog Kantonalnog odbora HDZ-a BiH.