Značajna svečanost
94

U Tuzli promovisano gotovo 1.000 diplomanata i magistranata, većina još nema posao

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Svečana promocija 17. generacije diplomanata i magistranata Univerziteta u Tuzli danas je održana u Univerzitetskoj sportskoj dvorani. Akademska zajednica postala je bogatija za 985 visokoobrazovanih osoba, od kojih većina još uvijek nije dobila priliku za zaposlenje.

Svečani čin dodjele diploma kao kruna na dosadašnji dio školovanja za većinu danas promovisanih diplomanata i magistranata predstavlja značajnu i izuzetno bitnu raskrsnicu u životu, s obzirom na to da im je nametnuto pitanje kojim putem krenuti, odnosno da li ostati u BiH bez zaposlenja, ili otići put neke od evropskih zemalja koje bi im mogle ponuditi bolju i sigurniju budućnost.

Diplomantica Medicinskog fakulteta u Tuzli Azra Mujkanović svoje šestogodišnje školovanje završila je u roku. Iako je među istaknutim studentima, priliku za zaposlenje još nije dobila.

"Što se tiče školovanja, fakultet je u potpunosti ispunio moja očekivanja, odnosno sve što su nam profesori pružili na zadovoljavajućem je nivou. Međutim, kanton, ali i država u cijelosti nisu ni najmanje ispunili moja očekivanja. Fakultet sam završila u roku, a da nam je država normalna, nas 17 od 119 studenata bi pozvali i već bi nam omogućili posao", kaže Mujkanović.

Ova mlada djevojka u BiH ostaje do januara, eventualno februara, jer ako se dotad ne zaposli, definitivno odlazi iz ove zemlje.

"Njemačka nam je svima nekako jedina opcija za početak, tako da ću vjerovatno tamo. Lično meni se ne ide, ali takva je situacija. Ne možemo se školovati šest godina i na kraju biti bez posla", navodi Mujkanović.

Mašinstvo kao prilika za ostanak u BiH

Za razliku od ove mlade djevojke, diplomant Mašinskog fakulteta u Tuzli Naid Topalović nakon završetka prvog ciklusa studija imao je sreću da odmah pronađe zaposlenje.

Smatra da je za svakog mladog čovjeka izazov ostati u BiH, a koliko će biti konkurentan na tržištu rada zavisi i od toga na kojem fakultetu je stekao diplomu visokoobrazovane osobe.

"S nekim fakultetima studenti su primorani da odlaze iz BiH, ali mi nismo. S ovim fakultetom se može napredovati ovdje i dosta dobro živjeti, ali su nam svakako otvoreni i putevi za odlazak u Evropu. Naravno, kada odlazimo u neke druge evropske zemlje svakako da imamo više prednosti, ali ima i mnogo stvari kojih nismo svjesni. Tamo nas ne čeka raj, potrebno se dokazati i itekako raditi", smatra Topalović.

Diplomantica Farmaceutskog fakulteta Selma Kugubić trenutno je u toku pripravničkog procesa, a nada se da neće morati kao većina mladih otići iz ove države. Njene ambicije su da ostane ovdje i učini BiH boljom državom.

"Ovaj dan je za mene poseban i ovo sam željela postići cijeli svoj život. Beskrajno sam sretna i nadam se da ću tu sreću moći nastaviti dijeliti u svojoj državi, a ne negdje van nje. Imam šest mjeseci pripravničkog procesa, a nakon toga polažem državni ispit. Za budućnost ćemo vidjeti, trudit ću se da ne moram otići odavde, ali ako me neke neprilike stignu onda šta ću, kao i svi put pod noge", kaže Kugubić.

Danas je u Tuzli promovisan 871 diplomant i 114 magistranata koji su svoje znanje potvrdili u prvom, odnosno drugom ciklusa studija na jednom od 12 fakulteta ili Akademiji dramskih umjetnosti.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić prilikom obraćanja prisutnima kazala je da je ovaj svečani događaj od izuzetnog značaja za cijelu akademsku zajednicu, posebno za one koji primaju diplome.

Zajednički napori donose rezultate

"Većina njih su bachelori i to je važno istaknuti, jer Univerzitet u Tuzli je primjer ustrojavanja Bolonjskog procesa studiranja. Ova svečanost je dokaz da zajednički napori mladih ljudi, ujedinjene snage nas na univerzitetu, uz adekvatnu podršku okruženja u kojem živimo i radimo, posebno Vlade TK, donose rezultate kojima se svi možemo ponositi", naglasila je Hadžigrahić.

Ona je podsjetila da je svečanim činom uručenja rješenja o akreditaciji tuzlanskog univerziteta 2015. godine okončana jedna dugotrajna i složena procedura akreditacije i eksterne evaluacije ove visokoškolske ustanove.

"Zakonito i transparentno je verificiran visok kvalitet rada Univerziteta u Tuzli, potvrđena njegova integrisanost u evropskim prostorima visokog obrazovanja sa svim njegovim dostignućima i standardima. To je s jedne strane čast i ogromno priznanje, ali i velika obaveza. Sada intenzivno radimo na pripremama za akreditaciju naših studijskih programa", dodala je Hadžigrahić.