Sanacija štete u toku
24

U Tuzli proglašeno stanje prirodne nesreće nakon nesvakidašnjeg olujnog nevremena

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Gradski krizni štab Civilne zaštite na večerašnjoj vanrednoj sjednici u Tuzli je proglasio stanje prirodne nesreće, nakon nesvakidašnjeg olujnog nevremena koje je pogodilo ovaj grad. Prve informacije pokazuju da su štete u ovom gradu izuzetno velike, a na terenu su sve raspoložive ekipe.
U Tuzli je večeras za 40 minuta palo 70 litara kiše po metru kvadratnom, što je dovelo do velikih poplava i stvaranja znatne materijalne štete na području cijelog grada. Shodno tome gradonačelnik Jasmim Imamović je na prijedlog Gradskog štaba Civilne zaštite proglasio stanje prirodne nesreće.

"Sada dio štaba i službi zasijeda vezano za to šta će uraditi noćas i u toku jutra jer imamo ružnu vremensku prognozu koja pokazuje da će u subotu iza 11 sati ponovo biti veliko nevrijeme. Službe zaštite i spašavanja te javna komunalna preduzeća će nakon sastanka krenuti brže u eliminisanje šteta nastalih večeras", kazao je Imamović.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ekipe tuzlanskih vatrogasaca već nekoliko sati se nalaze na brojnim lokalitetima širom grada kako bi sanirali nastalu štetu. Vrši se ispumpavanje vode sa različitih mjesta i objekata u gradu, a obavlja se i čišćenje slivnika.

Kako smo ranije objavili, večeras iza 20 sati na području Tuzle došlo je do potpunog kolapsa, usljed obilnih kišnih padavina koje su pratili jaki udari vjetra i grmljavina. Gradske saobraćajnice su za nekoliko minuta bile poplavljene, automobilima je bilo otežano saobraćanje, a vjetar je doveo do lomljenja drveća.

Također, na desetine stambenih i poslovnih objekata je poplavljeno, a pojedina naselja su bez napajanja električnom energijom i vodosnabdijevanjem. Tačan iznos nastale štete bit će poznat naknadno, ali na svu sreću nisu zabilježeni slučajevi u kojima je došlo do povređivanja građana.