{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Tuzli obilježen Međunarodni dan Roma: I mi smo građani ove zemlje

F
8.4.2015. u 13:40
2
13
U Tuzli obilježen Međunarodni dan Roma: I mi smo građani ove zemlje
2
Povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, u Narodnom pozorištu Tuzla danas je upriličena svečana manifestacija u organizaciji Javne ustanove Osnovna škola "Kreka" Tuzla, a pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja nauke kulture i sporta Tuzlanskog kantona i u partnerstvu OSCE-a.
Tradicija je da se obilježavanje ovog romskog praznika na ovakav način povjerava onim školama koje imaju veći broj učenika romske populacije, a JU OŠ Kreka ima šezdeset učenika romske populacije.

Na svečanosti uručene su nagrade za 22 odlična učenika romske populacije.

Ministrica obrazovanja nauke kluture i sporta TK-a Mirsada Begović čestitala je Međunarodni dan Roma i naglasila da zajednica treba da nastavi brigu o učenicima romske populacije i o njihovom uključivanju u proces obrazovanja.

"Danas se obilježava Svjetski dan Roma, borbe za prava Roma. Prvi kongres Roma je održan 1971.godine, a na 10. kongresu bio sam jedini Rom iz BiH koji je izabran. Šaljem poruku da svi ljudi moraju imati jednakopravnost u svim segmentima, jer BiH je naša država", izjavio je Feni Mehmed Mujić, saradnik za romska pitanja u Vladi TK-a.

Mujić je istakao da su Romi građani ove zemlje i tokom proteklog rata pokazali su spremnost braniti ovu državu, tako da i država mora braniti vitalni interes Roma, da se što veći broj njih školuje i zaposli.

Jedan od nagrađenih učenika Muhamed Mustafić, učenik četvrtog razreda Druge osnovne škole, Živinice poručio je da mu priznanje da je dobar učenik daje motivaciju za budućnost i da ima želju da u budućnosti bude nastavnik matematike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: