BiH
10

Sarajevo: Uz tradicionalnu muziku i izložbu slika obilježen Svjetski dan Roma

FENA
Svjetski dan Roma
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni integrisani razvoj Elvir Resić istakao je danas da u ovoj općini građane pokušavaju tretirati jednako, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Resić je to kazao na manifestaciji organiziranoj u Općini povodom Svjetskog dana Roma, a na kojoj su nastupili učenici i nastavnici 11 osnovnih škola iz Kantona Sarajevo (KS,) učesnici u projektu "Uključivanje i obrazovanje Roma u Bosni i Hercegovini 2013-2015", koji podržavaju vlade Švicarske i Lihtenštajna te Fondacija Medicor.

Nakon priredbe otvorena je i izložba radova učenika o temi "Romska kultura, istorija i tradicija."

Resić je napomenuo da je Općina Novi Grad već drugi put domaćin ove svečanosti koju je organizirao Caritas Švicarske uz podršku Općine.

Kako kaže, u Općini Novi Grad imaju i poseban Ured za saradnju s nacionalnim manjinama i ta saradnja je na zavidnom nivou.

Istakao je da su problemi s kojim se djeca romske nacionalnosti susreću, a koji su u nadležnosti Općine Novi Grad, prijevoz, nabavka knjiga i užina.

Program-menadžerica Caritasa Švicarske Elma Ćurulija kazala je da je poruka koju žele da pošalju da je obrazovanje jedini način za izlaz iz siromaštva i stvaranje bolje budućnosti.

"Ne želimo da se osvrćemo na stereotipe koji nas okružuju, već želimo prikazati ono najbolje u djeci", rekla je Ćurulija.

Ovom događaju prisustvovali su, između ostalih, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, predstavnici Ambasade Švicarske u BiH, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke te predstavnici međunarodnih i lokalnih nevladinih organizacija, OSCE-a i UNICEF-a...