BiH
17

U Tuzli kulinarski show "I poslije Svjetskog - Zmajevi zakuhajmo“

FENA
Trg slobode (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Trg slobode (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U cilju pogleda na prihvaćenost i razvoj gastronomije, domaćih proizvoda, kulture i sporta, a samim tim i razvoja turističkog potencijala koji Bosna i Hercegovina posjeduje, u Tuzli će se 4. septembra ove godine na Trgu slobode održati Kulinarski show "I poslije Svjetskog - Zmajevi zakuhajmo".

Sam naziv kao i datum održavanja ove manifestacije posvećeni su prijateljskoj nogometnoj utakmici koja se tog dana odigrava između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Lihtenštajna.

Ovaj kuharski događaj je ujedno i zahvalnica bh. reprezentaciji na učešću na Svjetskom prvenstvu, ali i želja za dobrim plasmanom na Evropskom prvenstvu.

"Cilj ove manifestacije je da pomognemo učenicima JU Turističko-ugostiteljske škole u Tuzli, smjer kuhara, koji imaju praktičnu nastavu u neuslovnom kabinetu. Ovim projektom želimo da promovišemo lokalne i strane firme, kao i grad Tuzlu. Takođe, želimo da od ovog kuharskog događaja naredne godine napravimo internacionalno takmičenje u Tuzli", rekao je Albin Herljević, predsjednik Udruženja kuhara TK.

Kulinarski show koncipiran je u vidu spoja edukacije, zabave, tradicije ali i unapređenju bh. turizma i vrsnih ugostiteljskih majstora koji iza sebe imaju zlatnu istoriju u kulinarstvu.

Program će se bazirati na cjelodnevnim aktivnostima ali i svečanim obilježavanjem postanka statusa grada Tuzle, od pravljenja jela, muzičko-plesnog showa do degustacije proizvoda.

"Oko 15 kuhinja otvorenog tipa bit će postavljeno na Trgu na kojima će stručni i eminentni kuhari iz BiH, Hrvatske i Slovenije spremati jela bosanske i moderne evropske kuhinje. Prodaja jela nema cijenu. Posjetioci mogu jesti ili besplatno ili za isto izdvojiti koliko žele novca jer sav prihod ide u humanitarne svrhe za školu", poručio je Herljević, te dodao da će učenici Srednje ugostiteljske škole iz Tuzle taj dan pokazati umijeća u kuhanju i biti rame uz rame sa majstorima svog zanata.

Osim Udruženja kuhara TK Kulinarski show podržava i Udruženja kuhara BiH na čelu sa predsjednikom Nerminom Hodžićem koji je, inače, bio zadužen za ishranu reprezentativaca na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.