Gastro
104

Vrhunski kuhari u oktobru na Konjic Food Festu

Klix.ba
Na Partizanovom igralištu u centru Konjica 8. i 9. oktobra održat će se 5. međunarodni festival hrane "Konjic Food Fest".

Ovaj festival hrane organizuju Općina Konjic, Savez poljoprivrednih udruženja, Razvojna agencija "Prvi korak" Konjic, firma ToFi d.o.o. Sarajevo i GastroID centar u saradnji sa partnerima, Norveškom Sund komunom i TZ HNK.

Tokom festivala, a u svrhu popularizacije zanimanja kuhara i kuharica, bit će održano niz praktičnih prezentacija kojim se želi potencijalnim budućim i sadašnjim kuharima dodatno približiti ovo vrhunsko zanimanje koje najmanje obezbjeđuje sigurno radno mjesto u nestabilnoj BiH ekonomskoj zbilji.

"Pored učenika 3. razreda srednje škole u Konjicu za zanimanje kuhar, stipendista GastroID centra koji će interaktivno učestvovati na festivalu, svojim prisustvom će nas počastiti iskusni i vrsni kuhari iz Švedske, Norveške, Srbije i Bosne i Hercegovine. Vrhunski chef Gunnar Nagell Dahl zvanični ambasador Norveške kuhinje će osim aktivnog učešća u sklopu 'Konjic Food Fest' 6. oktobra u kabinetu kuharstva srednje škole u Konjicu održati predavanje o modernoj kuhinji i svjetskim trendovima u kulinarstvu", navode organizatori.

Chef Edin Džemat, kapiten švedske reprenzetacije u kulinarstvu, je također potvrdio svoje gostovanje i aktivno učešće na ovom događaju. Ovaj kuhar bosanskih korijena je završio kulinarsku gimnaziju u Švedskoj, a po završetku školovanja sudjelovao je na brojnim kulinarskim takmičenjima, te stekao iskustvo u renomiranim restoranima i hotelima. Vrijedno je pomenuti da je Edin radio i u vrhunskom restoranu “Noma” u Kopenhagenu koji je 2010., 2011., 2012. i 2014. godine od strane specijalizovanog magazina “Restaurant” proglašen najboljim restoranom na svijetu.

Također je potvrđeno da će ekipi se za vrijeme festivala pridružiti i Boško Prosić iz Beograda. Chef Boško je, između ostalog, završio prestižnu kulinarsku akademiju “Le Cordon Bleu” u Parizu, a radio je u restoranu “Les Bas Rupts”, francuskom restoranu sa Mišelinovom zvjezdicom.

Veliki doprinos ovom događaju će donijeti i GastroID centar te firma ToFi Sarajevo zajedno sa glavnim chefom i trenerom trenera Morenom Debartolijem. Chef Moreno je u Izraelu završio gastro akademiju po programu “Kulinarskog instituta Amerike” a dodatno je zavrsio i “Le Cordon Bleu” akademiju u Londonu gdje je živio i radio. Chef Moreno je i ambasador najvećeg svjetskog proizvođača čokolade “Callebaut”, te je između ostalog i prezentator sistema za termičku obradu namirnica Rational Njemačka.

Chef Adis Doljančić je trener GastroID centra, a već sedam godina sarađuje sa firmom ToFi Sarajevo. Adis je također prezentator sistema “Rational” te je klasičan primjer kako se upornošću mogu dostići ciljevi koji nam se ponekad čine nedohvatljivim.

Vrhunski chefovi svjetskog kalibra, bogata ponuda gastro specijaliteta uz degustaciju istih, prezentacije moderne kuhinjske opreme, prezentacije jela spremljenih od lokalnih namirnica i proizvoda uz upotrebu modernih tehnologija koje se koriste u profesionalnim kuhinjama, su povodi da 8. i 9. oktobra 2014 godine posjetite 5. jubilarni festival hrane "Konjic Food Fest" u Konjicu.

Više informacija o GastroID centru možete pronaći na web adresi www.gastroid.ba.