Ozbiljan problem
33

U Tuzlanskom kantonu sve više neispravnih vozila, slijedi "češljanje" stanica za tehničke preglede

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Zbog sve veće prisutnosti neispravnih motornih vozila na saobraćajnicama u Tuzlanskom kantonu te sve učestalijih malverzacija prilikom obavljanja tehničkog pregleda, sve stanice koje vrše provjeru ispravnosti vozila u narednom periodu će biti na meti stručnog tima koji će izvršiti kontrolu njihovog rada.

Tehnički pregled vozila obavlja se najmanje jednom godišnje, neposredno prije registracije. Ovakav pregled pokazuje trenutne kvarove na vozilu, ali i one koji bi se mogli dogoditi u bliskoj budćnosti. Prema zakonskom okviru, samo tehnički ispravna vozila mogu biti registrovana, međutim praksa u Bosni i Hercegovini pokazuje drugačije.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Naime, fiktivni tehnički pregledi ranije su zabilježeni na području naše zemlje, a neispravna vozila koja se nalaze na bh. cestama narušavaju sigurnost svih učesnika u saobraćaju.

U TK iz saobraćaja isključeno 287 vozila

U proteklih godinu dana sa saobraćajnica u Tuzlanskom kantonu isključeno je 287 vozila koja nisu ispunjavale kriterije u domenu tehničke ispravnosti. Na koji način su vlasnici došli do potvrde koja garantuje da su njihova vozila tehnički ispravna još uvijek nije poznato.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Nakon što su policijski službenici izrazili sumnju u ispravnost vozila, ono je upućeno u nadležnu stanicu na novi tehnički pregled. S obzirom da je u 287 slučajeva utvrđena nepravilnost, vlasnicima ovih vozila je oduzeta potvrda o registraciji automobila.

"Na cestama Tuzlanskog kantona imamo sve veći broj vozila koja su tehnički neispravna. Naše stanice za tehnički pregled vozila su porozne, a najčešći uzroci saobraćajnih nesreća u ovom kantonu su neispravni kočioni i upravljački sistemi, zatim pneumatici, kao i signalizacija", rekao je za Klix.ba ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Ovo ministarstvo u saradnji s Ministarstvom prometa i komunikacija FBiH uskoro će započeti kontrolu rada 31 stanice koje obavljaju tehnički pregled vozila u Tuzlanskom kantonu, od čega ih je najviše u Tuzli, zatim Lukavcu, Srebreniku, Gradačcu i Živinicama.

"S provjerama rada trebalo bi se krenuti od 1. marta ove godine. Voditeljima i kontrolorima u stanicama za tehnički pregled vozila prvenstveno će se ukazati na posljedice koje sa sobom nose propusti vozila koja ne ispunjavaju uslove, a potom će se izvršiti kontrola njihovog rada", istakao je Gluhić za Klix.ba.

Stanice koje ponove prekršaj bit će zatvorene

Ukoliko se utvrde nepravilnosti u radu stanica za tehnički pregled vozila, Gluhić nam je kazao da će vlasnicima i voditeljima biti uručena opomena uz obavezno otklanjanje utvrđene greške.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

"Ukoliko se ponovo budu vratili u prekršaj, odnosno ukoliko ustanovimo da se vozila nepropisno propuštaju, predviđene su sankcije, među kojima je i zahtjev za zatvaranje stanice", upozorio je Gluhić.

Na području Tuzlanskog kantona registrovane su 132.000 vozila, a starost u prosjeku iznosi 17 godina. U tri do pet posto saobraćajnih nesreća uzrok su upravo tehnički neispravna vozila.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Prema zvaničnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) u 2018. godini došlo je do povećanja broja saobraćajnih nesreća. Ukupno ih se dogodilo 3.132, a smrtno je stradalo 28 osoba.