Presjek stanja
20

U Tuzlanskom kantonu 25 posto nevakcinisane djece, nedostaje BSG vakcina

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iako je u Tuzlanskom kantonu (TK) u velikoj mjeri proradila svijest roditelja te je došlo do povećanja broja vakcinisane djece MRP vakcinama, trenutno u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH 25 posto mališana još uvijek se vodi kao nevakcinisano.

Također, u ovom kantonu trenutno nema ni vakcina protiv tuberkoloze (BSG), ali ljekari tvrde da nema mjesta panici.

Antivakcioni lobi prisutan je i u Tuzlanskom kantonu, ali nakon prvog smrtnog slučaja nevakcinisane bebe u Sarajevu, u spomenutom kantonu došlo je do povećane potražnje MRP vakcina.

"Nakon lošeg ishoda u Sarajevu (u martu ove godina, op.a.) došlo je do značajnog porasta vakcinisane djece, tako da u TK postoji podatak da je više od 40 posto nevakcinisane djece od tada do danas primilo vakcinu. Pedijatri na terenu nisu imali potrebe izreći niti jednu mjeru koja je zakonom predviđena u slučaju da roditelji odbiju vakcinisati djete", kaže pomoćnica direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla i predsjednica Udruženja pedijatara BiH prof.dr. Fahrija Skokić.

Ona navodi da ovi podaci ohrabruju, jer je u proteklom periodu zabilježen jedan vakuum u kojem je dozvoljeno da se uspostavi ravnoteža između vakcinisane i nevakcinisane djece.

"To više nije bila stvar djece, već cijele populacije i kompletne nacije. Neke boelsti u pedijatriji su bile iskorijenjene, međutim, od prije tri-četiri godine kada su krenuli antivakcioni pokreti vratili smo se u neke godine, da ne kažem 19. vijeka. Definitivno, morali smo krenuti iz početka, a roditelji nas nisu slušali, što je bila otežavajuća okolnost", navodi Skokić.

Vakcinisanje zakonski obavezno

Vakcinisanje djece je zakonski obavezno, a Skokić dodaje da vakcine mogu imati nus pojave i one se najčešće događaju u prvih 30 minuta nakon vakcinacije, ili eventualno dva do dva i po sata.

"Rane i kasne komplikacije koje se naknadno javljaju definitivno ne ugrožavaju život djeteta", naglasila je Skokić.

Iako se u javnosti često može čuti da nevakcinisana djeca mogu predstavljati prijetnju po one koji su primili MRP vakcinu, šefica Odjeljenja za alergologiju i imunologiju Klinike za dječije bolesti u Tuzli doc. dr. Almira Ćosićkić pojašnjava da je riječ o posebnoj grupi mališana ili odraslih osoba.

"Uvijek postoji određeni broj djece ili doraslih koji neće svojim imunološkim statusom proizvesti antitjela nakon aplicirane vakcine. Osim njih, imamo i kategoriju ljudi ili djece koja se liječe od nekih drugih bolesti, što ih čini više kompromitovanim za takva stanja", pojašnjava Ćosićkić.

Iako je trend vakcinisanja u porastu i dalje je prisutan zabrinjavajući broj onih mališana koji nisu primili odgovarajuću dozu imunizacije.

Epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK dr. Blaško Topalović kaže da je u ovom trenutku u Tuzlanskom kantonu nevakcinisano 25 posto djece. Kako je naveo, zaključno s krajem 2018. godine pokrivenost prvom dozom MRP vakcine iznosi 74,2 posto, dok je druga doza veća za jedan posto.

"To je nedovoljno, jer 25 posto djece nam je ostalo nevakcinisano, odnosno njih hiljadu. Kada uzmemo u obzir sve ranije godine, dolazimo do zaključka da imamo armiju, odnosno skoro pet hiljada male djece koja nisu vakcinisana. Ona su podložna infekciji. Ukoliko virus usljed slabijeg kolektivnog imuniteta uđe u takvu populaciju svi će oboljeti. Tu možemo očekivati komplikacije, je je nezaštićeno dijete sklonije da može oboljeti", upozorio je Topalović.

Za razliku od Sarajevskog, na području Tuzlanskog kantona ove godine nije zabilježena epidemija morbila, kao što je to bio slučaj 2014. i 2015. godine.

U TK nema BSG vakcina

S druge strane, apsurdna situacija trenutno prati Tuzlanski kanton. Naime, dok tuzlanski ljekari upozoravaju na važnost vakicnisanja djece, u ovom kantonu već dva mjeseca je zabilježena nestašica vakcina protiv tuberkoloze (BSG).

Topalović kaže da ipak nema razloga za zabrinutost, objašnjavajući da vakcina trenutno nema zbog komplikovane tenderske procedure koja je međunarodnog karaktera te kašnjenja u isporuci od dobavljača.

"Novac za vakcine je osiguran, a trenutno imamo informacije da bi 15. maja trebali dobiti BSG vakcine. Također, moram reći i da smo napokon uspjeli osigurati trogodišnji ugovor koji nam garantira da ćemo biti kontinuirano snabdjeveni od firmi koje ih proizvode", naveo je Topalović.

Skokić naglašava da dijete neće pretrpjeti posljedice ukoliko u ovom periodu nije primilo BSG vakcinu, jer se kalendar vakcinacije može modificirati pet do šest mjeseci.

"Ako je trenutno na tržištu nestašica vakcina, sigurno je to pedijatar objasnio na pravi način i dijete neće biti ugroženo. Ponekad vakcinaciju ne dozvolja ni zdravstveno stanje djece, a ne samo nepostojanje vakcine", potcrtava Skokić.

Tuzlanski ljekari upozoravaju da imunizacija predstavlja najveće dostignuće čovječanstva i najefikasniju mjeru za zaštitu zdravlja, prije svega djece.

Nesprovođenjem programa imunizacije u svijetu se utrostručio broj oboljelih od morbila, a smrtno su stradale 72 osobe koje nisu bile vakcinisane.