Mjere opreza
13

U tuzlanskoj bolnici Kinez zadržan na promatranju nakon što se vratio iz rodne zemlje

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Kineski državljanin koji duži niz godina živi u Tuzli trenutno se nalazi na promatranju u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u ovom gradu, zbog činjenice da je nedavno boravio u rodnoj zemlji koja je pogođena koronavirusom.

Proteklih dana u javnosti su se pojavile informacije da se u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli nalazi pacijent koji je pod sumnjom da je zaražen koronavirusom. Iz ove zdravstvene ustanove danas su pojasnili o kakvom slučaju je riječ.

Kako su istaknuli, proteklog ponedjeljka u Centru za hemodijalizu se pojavio pacijent koji je na redovnom tretmanu od 2018. godine. Riječ je o kineskom državljaninu s mjestom prebivališta u Tuzli, a koji je u decembru prošle godine skupa sa suprugom boravio u rodnoj zemlji.

"U kontekstu svih dešavanja vezanih za koronavirus po dojavi da dolazi pacijent koji je boravio u Kini prihvatili smo ga na adekvatan način. On je epidemiološki opserviran, a nije pokazivao nikakve znake respiratorne infekcije. Bio je afebrilan i jednostavno smo smatrali da može ići dalje na tretman hemodijalize. Za njega je odvojena posebna soba i aparat na kojem će biti hemodijaliziran. On je skupa sa suprugom koja je također boravila u Kini stavljen pod zdravstveni nadzor službe HES-a", kazao je načelnik Sektora za higijensko-epidemiološki nadzor u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli Amer Čustović.

Amer Čustović (Foto: A. K./Klix.ba)
Amer Čustović (Foto: A. K./Klix.ba)

Utvrđena je i ruta kojom je ovaj pacijent došao iz Kine u Tuzlu. Boravio je u sjevernom dijelu te zemlje koji je nekoliko hiljada kilometara udaljen od Wuhana, a njegovo putovanje je išlo od Pekinga, preko Dohe, Frankfurta, Srbije (Beograda) te BiH. Kako je naveo Čustović, pacijent će skupa sa suprugom pod nazdorom ljekara biti još od sedam do deset dana.

S druge strane, s aspekta akutnih respiratornih infekcija, odnosno sezonske gripe, Čustović ističe da je od 24. decembra prošle godine do danas u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli kod 24 pacijenta potvrđena gripa tipa A, a trenutno se na bolničkom liječenju nalazi njih 14.

"S takozvanim gripoznim simptomom u Klinici za infektivne bolesti dosad su liječena 34 pacijenta, a trenutno je hospitalizirano njih 10 kod kojih je potvrđena influenca tipa A. Na Klinci za dječije bolesti trenutno su dva djeteta kod kojih je testovima potvrđena influenca tipa A, a sada su u relativno dobrom stanju i pod pratnjom su pedijatara", naveo je Čustović.

Klinika za infektivne bolesti (Foto: A. K./Klix.ba)
Klinika za infektivne bolesti (Foto: A. K./Klix.ba)

U Klinci za anesteziologiju i reanimatologiju trenutno se nalaze dva pacijenta kod kojih je potvrđena gripa tip A. Jedan je priključen na aparate za vještačko disanje, dok je drugi u nešto boljem stanju te zasad nema potrebe za ovakvom medicinskom potporom.

"Influenca A je jedna vrsta gripe i najznačajnija je jer se često javlja i među sisarima. Veoma su česte mutacije ove influence koja zahvata respiratorne organe", pojasnio je Čustović.

Od posljedica virusa ovosezonske gripe u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli protekle nedjelje preminule su dvije osobe, a zbog trenutne epidemiološke situacije do daljnjeg su zabranjene posjete svim hospitaliziranim bolesnicima, kako ne bi došlo do znatnijeg širenja virusa.

Svi resursi su uključeni u aktivno praćenje situacije, a multidisciplinarni tim opservira svakog pacijenta te poduzima mjere u skladu sa zdravstvenim stanjem u kojem se osoba nalazi.