|

U Tužilaštvu BiH počela saslušanja u vezi s referendumom u RS-u

U Tužilaštvu BiH počela saslušanja u vezi s referendumom u RS-u
45
Piše: A. B.
10.10.2016. u 13:47
60
komentara
45

dijeljenja
U Tužilaštvu BiH počela saslušanja u vezi s referendumom u RS-u Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine danas su počela najavljena saslušanja zbog referenduma u Republici Srpskoj o 9. januaru kao danu tog bosanskohercegovačkog entiteta, a prvi je saslušan Goran Zmijanjac, član Komisije za sprovođenje referenduma o danu RS-a koji je održan 25. septembra.
Nakon njega saslušan je i advokat Milan Petković, član Komisije za provođenje referenduma, zbog davanja izjave u svojstvu osumnjičenog u tom predmetu.

Iz Tužilaštva BiH za Klix.ba su kazali da su prije nekoliko dana uputili poziv u kojem se navodi da se na saslušanje pozivaju radi ispitivanja u predmetu protiv Milorada Dodika zbog krivičnog djela neizvršenja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda BiH ili Doma za ljudska prava te da se o pojedinačnim saslušanjima neće očitovati.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je ranije uputilo poziv na saslušanje predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku koji je odbio doći u Sarajevo, nakon čega je iz ove pravosudne institucije saopćeno da će mu poziv ponovo biti upućen.

Referendum o Danu RS-a održan je 25. septembra, uprkos odluci Ustavnog suda BiH o njegovoj neustavnosti. Ignoriranje odluke Ustavnog suda BiH je krivično djelo za šta, prema Krivičnom zakonu BiH, prijeti kazna zatvora do pet godina.
Prijavi grešku


Komentari (60)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...