BiH
451

Tužilaštvo BiH: Osumnjičenom Miloradu Dodiku bit će upućen novi poziv za saslušanje

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako je za danas bilo zakazano saslušanje Milorada Dodika u Tužilaštvu BiH, zbog ispitivanja o sprovedenom referendumu u Republici Srpskoj, što je bilo protivustavno djelovanje, predsjednik entiteta RS nije se pojavio, a iz Tužilaštva BiH za Klix.ba su kazali kako će Dodiku uputiti novi poziv.

"Tužilaštvo BiH nastavlja aktivnosti provođenjem istražnih radnji i ispitivanjem osumnjičenih zbog provođenja referenduma u RS-u. Osumnjičenom Miloradu Dodiku bit će upućen ponovni poziv za ispitivanje u Tužilaštvu BiH", kazali su za Klix.ba iz Tužilaštva BiH.

Advokatski tim Milorada Dodika poručio je da se on neće pojaviti na saslušanju u Tužilaštvu BiH te da isključivo pristaju na saslušanje na teritoriji Republike Srpske ili videolinkom.

Podsjećamo, za danas su bili zakazani i protesti boračkih udruženja iz RS-a pred zgradom Tužilaštva BiH, ali su otkazani jer MUP KS nije izdao dozvolu za bilo kakvo okupljanje građana ispred zgrade tužilaštva.

Jasno da će Tužilaštvo BiH i dalje insistirati da Dodik bude saslušan u Tužilaštvu BiH.

Vlasti u RS-u održale su referendum o Danu tog entiteta, a više od 99 posto građana koji su glasali podržali su da se 9. januar nastavi obilježavati kao Dan RS-a. S obzirom da je održavanje referenduma bilo zabranjeno, Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu o odgovornosti, a prema Krivičnom zakonu BiH neizvršavanje odluka Ustavnog suda je krivično djelo.