Poznat i u BiH
23

U Turskoj uhapšen ekscentrični islamski propovjednik Harun Yahya

Klix.ba
Privođenje Haruna Yahye
Privođenje Haruna Yahye
Turska policija uhapsila je Haruna Yahyu (Adnan Oktar), kontroverznog islamskog propovjednika čija su djela prevođena i na bosanski jezik.

Kako javlja turska državna novinska agencija Anadolija, policija traži i 235 njegovih saradnika i sljedbenika. Akcija je sprovedena u pet pokrajina u Turskoj. Prilikom hapšenja policija se kratko sukobila s njegovim stražarima.

Yahya je optužen da je na čelu kriminalne grupe kojoj se na teret stavlja više krivičnih djela, među kojima su organizovani kriminal, seksualno zlostavljanje i prevara, protivpravno zadržavanje djece, poreska utaja, iznuđivanje i politička i vojna špijunaža.

Yahya je na turskoj televiziji A9 imao i svoju emisiju koja je nedavno ukinuta zbog kršenja ženskih prava. On je također 2006. objavio knjigu "Atlas stvaranja" koju je besplatno dijelio u milionskim tiražima.

On je tvrdio, između ostalog, da je Darwinova teorija evolucije u osnovi globalnog terorizma.

On je ranije osuđen za stvaranje ilegalne organizacije za ličnu korist. Osuđen je na tri godine zatvora, ali mu je kasnije kazna poništena.

Oktar je prvi put došao u žižu javnosti kada je uhapšen 1980-ih zbog promicanja teokratije.

Nakon što je sud utvrdio da je mentalno bolestan proveo je 10 mjeseci u psihijatrijskoj bolnici. Osnovao je fondaciju 1995. godine i počeo objavljivati knjige o stvaranju svijeta, a 2011. pokrenuo je televizijsku stanicu na kojoj je emitovao bizarne programe koji su potaknuli kontroverze.