BiH
6

U toku obrada podataka minskih polja snimljenih bespilotnom letjelicom

FENA
Belgijska Kraljevska vojna akademija poslala je tim 20. maja, koji je pomagao timovima Centra za uklanjanje mina (MAC) u BiH prilikom mapiranja minskih područja. Koordinator projekta iz Sektora za mehaniku Kraljevske vojne akademije Belgije Gert de Cubber kazao je Agenciji FENA da je misija okončana te da trenutno rade na obradi podataka.

"Misija u BiH je završena i istraživač iz belgijske Kraljevske vojne akademije koji je bio uključen u ovu operaciju Haris Balta vratio se u Belgiju prije desetak dana. Trenutno smo u procesu obrade podataka", kazao je De Cubber.

U kontekstu poređenja lokacija mina prije i poslije poplava da bi se uočila eventualna pomjeranja, De Cubber je rekao da su im Centar za uklanjanje mina BiH (MAC) i Univerzitet Vrije iz Brisela dali mape minskih polja i indikatora mina prije poplava.

"Poređenje tih podataka i rezultata naše procjene nakon poplava bilo bi zanimljivo, ali nisam 100 posto siguran da ćemo moći to da uradimo jer postoje izvjesna osjetljiva pitanja bezbjednosti te autorskih prava u vezi s mapama minskih polja prije poplava", pojasnio je De Cubber i dodao da će jasnije odgovore u vezi s rezultatima imati za nekoliko sedmica.

Što se tiče angažmana tima B-FAST i belgijske Kraljevske vojne akademije u BiH u operaciji pomoći MAC-u, De Cubber je kazao da se detaljne informacije mogu naći u izvještaju projekta ICARUS.

Misija pružanja pomoći organizirana je u sklopu evropskih istraživačkih projekata ICARUS (razvoj robotičkih sposobnosti za operacije potrage i spašavanja) i TIRAMISU (humanitarno deminiranje). Oba projekta koordinira belgijska Kraljevska vojna akademija.

Belgijski tim za hitnu pomoć i podršku (B-FAST), jedan od partnera projekta ICARUS, poslat je u Orašje 19. maja gdje je instalirao pumpe za vodu.

Belgijska Kraljevska vojna akademija (RMA), kao dio mehanizma civilne zaštite EU, poslala je stručnjaka iz oblasti robotike i bespilotnu letjelicu koja je bila veoma uspješna u brzom otkrivanju pukotina na branama i mapiranju područja.

Bespilotna letjelica je korištena i za mapiranje područja i pronalaženje neeksplodiranih ubojitih sredstava iz rata pomjerenih zbog klizišta.

Univerzitet Vrije u Briselu također je pružao pomoć timovima B-FAST i MAC-a tako što im je osigurao ažurirane satelitske snimke poplavljenih područja ukazujući na indikatore postojanja mina. Učešće Univerziteta Vrije iz Brisela ostvarilo se putem projekta SAFEDEM koji je finansirala evropska Svemirska agencija, navodi se u izvještaju ICARUS.

Prema informacijama s terena, jedna od glavnih prepreka za timove bila je nemogućnost da dođu do određenih područja pošto su mnogi putevi bili blokirani klizištima pokrenutih poplavama.

MAC je organizirao i edukativni sastanak za B-FAST i njemačke, austrijske i baltičke timove za spašavanje da bi ih informirao o opasnostima koje predstavljaju neeksplodirana ubojita sredstva iz rata, navedeno je u izvještaju projekta ICARUS.