BiH
0

Upozorenje građanima: Ako uočite mine ništa ne dirajte i odmah pozovite nadležne

FENA
Nakon katastrofalnih poplava i pojave klizišta u Bosni i Hercegovini, Centar za uklanjanje mina u BiH - BHMAC upozorava građane da samoinicijativno ne poduzimaju ništa na uklanjanju mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Ako gdje zapaze mine ili druga ubojna sredstva, ne smiju ih dodirivati, pomjerati ni premještati na deponije već odmah treba da obavijeste nadležne obučene i specijalizirane organizacije u BiH (Civilna zaštita, policija, Oružane snage BiH i timovi BHMAC-a), izričito upozorava Centar za uklanjanje mina u današnjem saopćenju.

BHMAC ima jasnu kartografsku situaciju miniranosti prije poplava u Bosni i Hercegovini te je neophodno da u novom iscrtavanju i evidentiranju miniranih površina, nakon katastrofalnih poplava, učestvuju i odgovarajući stručnjaci za tlo, posebno uzimajući u obzir da je najveća opasnost od mina u Tuzlanskom Kantonu, saopćeno je također.

Centar za uklanjanje mina u BiH uputio je poziv Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli za saradnju na način da se u početku uz pomoć eksperata iz oblasti geologije i hidrotehnike sagleda i realno procijeni novonastala situacija u oblasti rječnih korita, planinskih bujica, ušća rijeka i klizišta, odnosno stepen izmiještanja tla na kojem su bile naznake miniranosti.

Danas je održan sastanak u organizaciji UNDP-a svih međunarodnih, domaćih organizacija i predstavnika ambasada u BiH, zainteresovanih za minsku situaciju na ugroženim područjima.

Dogovoreni su saradnja i kanalisanje svih informacija na jedinstveni način radi bolje koordinacije i brzih reakcija na terenu.

Na web stranici http://www.un.ba/stranica/floods-in-bih, UNDP će biti objavljivane mape opština odnosno područja zahvaćenih elementarnim nepogodama s trenutnom minskom situacijom.

U drugoj fazi Akcionog plana BHMAC-a (Poplave i klizišta u BiH 2014) izvršene su interventne operacije deminiranja u saradnji s nevladinim deminerskim organizacijama (UEM, Stop Mines, Demira, DOK-ing i Posavina bez mina), koje implementiraju projekat „IP A 2011", finansiran od Evropske unije.

Organizacije su stavile na raspolaganje interventne deminerske timove na poplavljenim i klizištima pogođenim područjima te uz prisustvo operativnog osoblja Centra za uklanjanje mina u BiH, izvršile interventno deminiranje u cilju sanacije komunikacija i infrastrukture.

Stop Mines je izvršila interventno deminiranje na području MZ Seljublje - dionica magistralnog puta Tuzla-Bijeljina, a UEM na području Mala Blizna-Bočinja u općini Zavidovići.

U Centru za uklanjanje mina u BiH jučer je održan sastanak Američkog ekspertskog tima, Oružanih snaga BiH i Civilne zaštite, na kojem su dogovorena područja koja će američki tim obići u narednim danima: Semizovac, Olovo, Tuzla, Zvornik, Srebrenica, Bratunac, Lopare, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Doboj, Modriča, Samac, Sanski Most, Jajce i područje Brčko Distrikta.