|

U toku ispitivanje 12 osumnjičenih za ratne zločine na području Prijedora

U toku ispitivanje 12 osumnjičenih za ratne zločine na području Prijedora
4
F
FENA
18.11.2014. u 15:35
1
komentara
4

dijeljenja
U toku ispitivanje 12 osumnjičenih za ratne zločine na području Prijedora
Nakon hapšenja u policijskoj akciji provedenoj u ponedjeljak po nalogu Tužilaštva BiH, danas je u toku saslušanje 12 osoba, osumnjičenih za ratne zločine počinjene 1992. godine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području općine Prijedor.
U ovom predmetu, koji spada u kategoriju najsloženijih slučajeva u sklopu Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, osumnjičeni su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Rade Grujčić, Uroš Grujčić, Rajko Grbić i Rajko Gnjatović.

Kako je za Agenciju Fena kazala glasnogovornica Tužilaštva BiH Adisa Karačić, postupajući tužitelj će osumnjičene ispitati u zakonskom roku te odlučiti o eventualnom upućivanju prijedloga Sudu BiH za određivanje mjere pritvora u ovom slučaju.

Dodala je da bi ispitivanje osumnjičenih trebalo biti okončano u poslijepodnevnim satima.

Tužilaštvo BiH je u ponedjeljak saopćilo da su osumnjičeni pod istragom, odnosno sumnjom da su od 23. do 28. jula 1992. godine svjesno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, a u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva sela Zecovi, općina Prijedor i to u svojstvu zapovjednika i pripadnika VRS-a i policije te dužnosnika Kriznog štaba.

Osumnjičeni se terete za ubistva, mučenja, silovanja i druge torture, kao i pljačku i uništavanje imovine Bošnjaka u selu Zecovi, općina Prijedor, kao krivična djela koja su učinjena u okviru djela progona stanovništva s područja sela Zecovi.

"U ovom napadu ubijeno je više od 150 osoba, a tijela većeg broja ubijenih su pronađena prošle godine u masovnoj grobnici Tomašica dok se za tijelima više desetaka ostalih žrtava još traga", navode iz Tužilaštva BiH.

Osobe koje su uhašene pod istragom su zbog ubistava 29 žena i djece u selu Zecovi na lokalitetu Gradina 25. jula 1992. godine, nakon čega su tijela ubijenih uklonjena u masovnu grobnicu za kojom se još traga.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti, a istraga u ovom predmetu se intenzivno nastavlja i očekuje se njeno proširenje na veći broj osumnjičenih osoba.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...