|

Podignuta optužnica protiv 15 osoba za zločine u selu Zecovi

Podignuta optužnica protiv 15 osoba za zločine u selu Zecovi
15
Klix.ba
12.12.2014. u 14:13
8
komentara
15

dijeljenja
Podignuta optužnica protiv 15 osoba za zločine u selu Zecovi
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu za zločin protiv čovječnosti, počinjen nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora, 1992. godine. Radi se o jednoj od najopsežnijih optužnica za ratne zločine u Prijedoru, koja se odnosi na ubojstvo više od 150 žrtava sa područja sela Zecovi 1992. godine.
Optuženi se terete da su u svojstvu zapovjednika i vojnika VRS, policije i Kriznog štaba, sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo u selu Zecovi kod Prijedora.

Optuženi se terete za ubojstva, mučenja, silovanja i druge torture kao i pljačku i uništavanje imovine Bošnjaka u selu Zecovi općina Prijedor, kao kaznena djela koja su učinjena u okviru djela progona bošnjačkog stanovništva sa područja sela Zecovi.

U ovom progonu, ubijeno je više od 150 osoba bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo žena, djece i staraca, a preživjelo stanovništvo je zarobljeno i nezakonito zatočeno u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, gdje je dio bošnjačkih žrtava ubijen, a preostale žrtve izložene prisilnom progonu, mučenju, zlostavljanju i nečovječnom postupanju.

Navedeni optuženi se, između ostalog, terete i za ubojstvo 29 žena i djece u selu Zecovi na lokalitetu Gradina, počinjeno 25.07.1992. godine, nakon čega su tijela ubijenih uklonjena u masovnu grobnica za kojom se još uvijek traga.

Posljedica ovog ratnog zločina bila je da u selu Zecovi nije ostao niko od najmanje 701 stanovnika bošnjačke nacionalnosti, koliko je evidentirano tijekom popisa 1991. godine.

Ovaj predmet odnosi se na jedno od najvećih stradanja bošnjačkih žrtava na području Prijedora, a Tužiteljstvo BiH provelo je detaljnu i opsežnu istragu kako bi prikupilo dokaze za podizanje optužnice protiv odgovornih.

Dio posmrtnih ostataka žrtava, pronađen je i identificiran u masovnoj grobnici Tomašica, a za dijelom posmrtnih ostataka, Tužiteljstvo BiH zajedno sa nadležnim institucijama i policijskim agencijama intenzivno traga.

O koliko opsežnom predmetu se radi govori i podataj da je u okviru predmeta Tužiteljstvo BiH predložilo je pozivanje oko 100 svjedoka i stručnih vještaka, te je priloženo više tisuća stranica dokaznog materijala u ukupno 556 dokaza, kojima će dokazivati krivnju optuženih.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-Zločin protiv čovječnosti, iz članka 172. KZ BiH.

Optuženi su Milunić Dušan zv. „Bizon“, Stojnić Radomir zv. „Grom“, Četić Radovan, zv. „Rade“, Zorić Duško, Stojnić Zoran, Grbić Željko, Zorić Ilija, Milunić Zoran, Grujičić Boško, zv. „Božo“, Četić Ljubiša, Grujčić Rade zv. „Gruja“, Grujčić Uroš, Grbić Rajko zv. „Paja“, Antonić Zdravko zv. „Liko“, Gnjatović Rajko, zv. „Aćim“.

Svi navedeni se nalaze u pritvoru. Uz optužnicu, upućen je i prijedlog za produženje pritvora.

Za još trojicu osumnjičenih, Marčetić Jugomira, Vujičić Miodraga zvanog „Crnogorac“ i Antonić Slavka zvanog „Lika“ koji se kriju i trenutno nisu dostupni pravosuđu BiH, bit će zatraženo raspisivanje međunarodne tjeralice.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...