{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
U Tičićima pronađen još jedan stećak s natpisom

S
29.10.2010. u 16:59
0
141
U Tičićima pronađen još jedan stećak s natpisom
0
U Tičićima pronađen još jedan stećak s natpisom
Nakon što su, tokom preventivnog arheološkog istraživanja na trasi kojom će proći nova dionica autoceste, u blizini Kaknja, stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika FBiH uočili stećak sa natpisom "ase pisa vlkan pribičević (n)a svojem s(t)rjeci", danas je pronađeno još stećaka.
U naselju Tičići, gdje se nalazi termo-mineralni izvor vode, na području srednjovjekovne župe Trstivnice, pronađen je stećak sa natpisom, te još dva stećka bez natpisa. Natpis na stećku će u budućem periodu biti predmet analize arheologa.


Svi stećci su predmet dislokacije i bit će preneseni u prostor između Gradske biblioteke i Doma kulture u Kaknju. Tokom premještanja stećaka, koje je u toku, evidentirat će se podaci o njima, kao i razlozi premještanja. Aktivnosti na premještanju stećaka vodi Zavod za zaštitu spomenika FBiH, u saradnji sa Javnom ustanovom za kulturu i obrazovanje Kakanj.


Obaveza stručnjaka Zavoda je da u što kraćem roku naprave plan i program konzervacije za ove dislocirane stećke, saopćeno je iz Općine Kakanj.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: