|

U centru Kaknja otkrivena replika zgošćanskog stećka

U centru Kaknja otkrivena replika zgošćanskog stećka
0
F
FENA
25.11.2010. u 15:02
0
komentara
0

dijeljenja
Načelnik Općine Kakanj Mensur Jašarspahić Suri danas je povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, na platou ispred pošte, na prigodnoj svečanosti otkrio repliku zgošćanskog stećka u obliku stupa.
"Ova replika stećka i kakanjski stećci koji se nalaze u bašti Zemaljskog muzeja u Sarajevu, govore da se ovdje uvijek živjelo, ne samo radi čovjeka već i radi zemlje Bosne i Hercegovine. Ovo je prilika da se još jednom pošalje poruka o nedjeljivosti, cjelovitosti i kontinuitetu postojanja Bosne i Hercegovine”, izjavio je Jašarspahić.

Svečanosti je prisustvovao veći broj građana, kojima se obratio i prof. Dubravko Lovrenović, predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koji je rekao, da Kakanj ima posebno mjesto u projektu koji traje već godinu dana, a to je "Nominacija stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a".

Osim toga Lovrenović je najavio nastavak realizacije projekta "Tajna zgošćanskih stećaka", u okviru kojeg će biti urađena i replika mnogo poznatijeg i najljepšeg stećka među 70.000 poznatih stećaka - zgošćanskog stećka sljemenjaka.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.