Kultura
0

U centru Kaknja otkrivena replika zgošćanskog stećka

FENA
Načelnik Općine Kakanj Mensur Jašarspahić Suri danas je povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, na platou ispred pošte, na prigodnoj svečanosti otkrio repliku zgošćanskog stećka u obliku stupa.
"Ova replika stećka i kakanjski stećci koji se nalaze u bašti Zemaljskog muzeja u Sarajevu, govore da se ovdje uvijek živjelo, ne samo radi čovjeka već i radi zemlje Bosne i Hercegovine. Ovo je prilika da se još jednom pošalje poruka o nedjeljivosti, cjelovitosti i kontinuitetu postojanja Bosne i Hercegovine”, izjavio je Jašarspahić.

Svečanosti je prisustvovao veći broj građana, kojima se obratio i prof. Dubravko Lovrenović, predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koji je rekao, da Kakanj ima posebno mjesto u projektu koji traje već godinu dana, a to je "Nominacija stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a".

Osim toga Lovrenović je najavio nastavak realizacije projekta "Tajna zgošćanskih stećaka", u okviru kojeg će biti urađena i replika mnogo poznatijeg i najljepšeg stećka među 70.000 poznatih stećaka - zgošćanskog stećka sljemenjaka.